Eerlijk bieden.
De Minister geeft makelaars de kans om via een transparant biedsysteem de misstanden op de woningmarkt inzichtelijker te maken door een biedsysteem zoals in andere landen al wordt gebruikt. De brancheorganisaties moeten dit snel en accuraat oppakken om gedwongen wetgeving te voorkomen.
Informatie openbaar
De bedoeling is dat de biedingen van andere bieders door de makelaars worden gedeeld. Hiermee zou de woningmarkt in een eerlijker vaarwater komen waarbij iedereen gelijke kansen heeft. Hiermee kan achteraf worden ingezien hoever je ernaast zat wanneer de woning aan een ander wordt gegund. Je leest het goed, achteraf! Zelf zie ik de meerwaarde hiervan niet in omdat de verkoper uiteindelijk ook voor een lagere bieder kan kiezen. Het laatste woord is dus aan de verkoper en dat was altijd al zo. Bij een huis verkopen begeleiden de makelaars het verkooptraject maar nemen geen beslissingen aan welke bieder de woning wordt verkocht. Hierin hebben ze een adviserende rol waarbij uiteindelijk de verkoper beslist.
Trekt dit de woningmarkt vlot?
Nee, natuurlijk niet. De woningmarkt is oververhit en dat heeft andere oorzaken dan biedingen die (nog) niet openbaar zijn. Het aanbod is gewoonweg te laag en de prijzen blijven maar stijgen. Voor de gemiddelde woningzoeker is het haast niet meer te doen een woning te machtigen. Ook aankoopmakelaars hebben zorgen om voor de koper een woning te vinden.
Dit alles is in gang gezet omdat makelaars woningen aan elkaar verkochten waarmee de consument geen kans zou krijgen. Dit is in het programma Radar naar voren gebracht maar zwaar overdreven. In elke beroepsgroep zijn er rotte appels maar nu worden alle makelaars over één kam geschoren. Onterecht mijns inziens, maar de Minister wil misstanden zoveel mogelijk beperken door openbare en transparante biedingen. Dit alles moet in een biedlogboek vastgelegd worden.
Het winnende bod
In het logboek staan alle biedingen met bijbehorende voorwaarden. Hiermee zouden prijsopdrijvingen tegen worden gegaan. In het huidige systeem worden er vaak biedingen bij (online) inschrijvingen gedaan. Dit verschilt niet met het systeem wat straks ingevoerd moet worden. Door het aantal aanvragen voor bezichtigingen met de daarbij behorende biedingen kiezen de meeste makelaars al voor een biedprocedure waarbij iedereen een eerlijke kans heeft. Niemand kan van een ander zien wat er is geboden zodat je zelf kan bepalen wat de woning voor jou waard is. In het nieuwe systeem zal dit precies hetzelfde zijn.
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie