Meest gezochte zoektermen over misstanden in de makelaardij
11 november 2021 
5 min. leestijd

Meest gezochte zoektermen over misstanden in de makelaardij

Zoektermen misstanden makelaardij.

  • Makelaars sjoemelen
  • Misstanden makelaardij
  • Transparantie makelaars
  • Makelaar vriendjespolitiek
  • Klachten over makelaars

Omdat makelaars een grote rol spelen bij een huis verkopen of een huis kopen, en niemand weet wat er geboden is, wordt de behoefte aan transparantie steeds groter. De roep om een “Noors” biedsysteem wordt steeds groter. Maar is dat wel in het voordeel van de verkoper?

Stel je voor dat er tijdens een (digitale) inschrijving met een deadline maar 1 bod binnen komt die 50.000 euro boven de vraagprijs ligt en je de “koper” laat weten dat hij de enige bieder is geweest. Hoe zou je daar als enige bieder op reageren? Je weet dus achteraf dat je de enige bieder was en dus veel te veel hebt betaald voor de woning. Ben je dan nog wel blij met het huis of blijft dit je achtervolgen. Heeft dit gevolgen voor het financieringstraject en onderzoek je dan alle mogelijkheden om nog van de koop af te zien.

Hierbij is dus het moment van openbaar maken ook een belangrijk punt. Doe je dit na de wettelijke bedenktijd, of nadat het financieringsvoorbehoud is verlopen. Je zou met het openbaar maken van de biedingen of het bod de deal in gevaar kunnen brengen. Dat is in strijd met de opdracht die je als makelaar hebt. Daarnaast beslist de verkoper en niet de makelaar aan wie de woning wordt verkocht. Als hoogste bieder heb je dus ook geen enkele zekerheid dat er aan jou wordt verkocht. De verkoper mag bepalen aan wie hij verkoopt.

Opdracht van de makelaar

Wanneer de makelaar een verkoopopdracht aanvaard wordt er een bemiddelingsovereenkomst (digitaal) getekend. Hierin staat letterlijk: De Makelaar/Taxateur voert alle door hem aanvaarde opdrachten naar beste weten en kunnen uit, met inachtneming van de belangen van de opdrachtgever.

Belangen van de verkoper

Hierin is de zin: Belangen van de opdrachtgever specifiek aangegeven. De Makelaar werkt dus in opdracht van de verkoper. De verkoper is dus de klant van de verkoopmakelaar, en niet de koper. Dit is dus wat anders dan wanneer je een boek in de boekhandel koopt en je klant bent van dat bedrijf. Hier gaat het dan ook mis. Veel kopers denken dat zij de klant van de verkoopmakelaar zijn. Immers, ze hebben een huis van deze gekocht. Deze twee zaken moet je dus van elkaar scheiden. De verkoopmakelaar die vaak makelaar wordt genoemd is er speciaal voor de verkopers.

De aankoopmakelaar is er voor de kopers. Het klinkt verwarrend maar dat is het niet. Natuurlijk doet de verkoopmakelaar aardig tegen bezichtigers en verstrekt je informatie over de woning en gang van zaken. Je moet echter onthouden dat deze er speciaal is voor de verkopers en jullie het hoogste bedrag wil laten betalen. Dat is immers zijn/haar opdracht. Dat staat immers ook in de getekende (OTD – Opdracht tot bemiddeling) bemiddelingsovereenkomst.

  • Makelaars sjoemelen

Ik snap deze zoekterm omdat dit in het nieuws is geweest maar laat ik duidelijk zijn. Makelaars sjoemelen niet, natuurlijk kan het voorkomen dat een makelaar of bedrijf zich niet aan de regels houdt. Daar staan sancties op. Dit gebeurt in elke beroepsgroep. Wanneer je deze term toepast op alle makelaars doe je daar de beroepsgroep mee tekort en scheer je iedereen over één kam.

  • Misstanden in de makelaardij

Ook dit soort termen zijn de laatste tijd in het nieuws geweest maar wat zijn misstanden? De opdracht van de verkoop- en aankoopmakelaars zijn duidelijk. Ze behartigen de belangen van zijn/haar eigen opdrachtgever. Dat is precies hetzelfde dan bij advocaten. Als advocaat kun je ook niet de belangen van de eiser en verdachte tegelijk vertegenwoordigen. Zo is het ook bij makelaars. Ook hiervoor geldt dat er altijd wel iemand is die zich (al dan niet bewust) niet aan de regels houdt.

  • Transparantie makelaars

Dit gaat over de biedprocedures. Doordat de woningmarkt geheel op z’n kop staat en geïnteresseerden massaal bieden is er vanuit de koper meer behoeft aan transparantie. Dat snap ik maar de verkoopmakelaar werkt voor de verkoper en niet voor de koper. Dat dit nu een negatief discussiepunt wordt verbaasd me. Natuurlijk wil de koper graag zoveel mogelijk weten maar het is niet de taak van de verkoopmakelaar om dit allemaal te organiseren. Toch heeft de minister de brancheorganisaties in de gelegenheid gesteld dit zelf te regelen. Zo niet, wordt dit wettelijk bepaald. Er is in tegenstelling tot vroeger al enorm veel data beschikbaar voor consumenten. Daarnaast kan de koper een aankoopmakelaar inschakelen die er vroeger niet was.

  • Makelaars en vriendjespolitiek

Dit is een discussie die je eindeloos kan voeren en in elke bedrijfstak voorkomt. De vraag is of een makelaar niet aan een bekende of familie mag/kan verkopen. Hierbij komt uitdrukkelijk ook weer de opdracht naar boven. Is dit in het belang van de opdrachtgever/verkoper? Of in het belang van de makelaar en diens bekende of familie. Dat geldt overigens ook voor bevriende aankoopmakelaars. Dit is dus heel schimmig en niet altijd transparant.

  • Klachten over makelaars

Wanneer je een klacht over een makelaar hebt gaat het in deze tijd al snel over de vraag: Waarom heb ik de woning niet gekregen? Of, de makelaar heeft de woning snel aan een ander verkocht. Ook hiervoor geldt, wat was de opdracht van de makelaar? De verkoper kiest uiteindelijk aan wie wordt verkocht. De makelaar heeft hierin een adviserende rol maar geen enkele beslissingsbevoegdheid. Natuurlijk snap ik de frustratie van veel woningzoekenden maar dat heeft met het beleid van de overheid te maken, en niet met de makelaars.

Makelaars hebben ook niet voor deze woningmarkt gekozen waarin het falende overheidsbeleid de boventoon voert. Vroeger was het vanzelfsprekend dat er voor iedereen een huis beschikbaar kwam. Soms moest je even wachten maar uiteindelijk was er voor iedereen een (t)huis. Tegenwoordig is dat niet meer en loopt de frustratie hoog op wanneer je na de zoveelste bieding te horen krijgt dat de woning aan iemand anders is verkocht. Ik snap dat er dan allerlei gedachten over onrechtvaardigheid naar boven kunnen komen maar om hiervan de makelaar de schuld te geven is te kort door de bocht.

Tot slot

Makelaars zijn verplicht biedingen aan de verkopers door te geven. Dus ook een bod na sluitingstijd, de deadline waarop biedingen binnen moeten zijn. De bal ligt altijd bij de verkoper en deze is niet verplicht om mee te werken aan een onderhandse verkoop of te gunnen aan de hoogste bieder. Er komen veel meer zaken bij kijken op basis waarvan een verkoper de beslissing neemt om voor iemand te kiezen. Soms komen verkopers zelf ook aan met iemand die wel interesse heeft. Denk hierbij aan een collega, of iemand die in de straat woont en te horen heeft gekregen dat de woning wordt verkocht.

Laten we inzetten op meer maatregelen zodat iedereen weer een goede kans heeft op een (t)huis en niet de makelaars de zwarte Piet toeschuiven. De makelaars vervullen de opdracht waarbij je altijd moet kijken wie de opdrachtgever is. Wil je een huis kopen? Dan behartigd de makelaar de belangen van de verkoper. Wil jij als “koper” een makelaar in de arm nemen die jouw belangen behartigd? Dan kom je uit bij de aankoopmakelaar maar het verbaast me nog steeds dat het overgrote deel van de kopers geen aankoopmakelaar meeneemt en hierop bespaart. Ik noem dat de verkeerde zuinigheid.

Ik wil afsluiten met een quote, doe ermee wat je wilt!

Kwaliteit kost geld, maar geen kwaliteit kost kapitalen.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor