Kan ik de opdracht aan de makelaar nog annuleren?
02 april 2021 
2 min. leestijd

Kan ik de opdracht aan de makelaar nog annuleren?

Verkoopopdracht verstrekt

Wanneer je de makelaar een verkoopopdracht hebt gegeven is het natuurlijk niet volgens afspraak deze te annuleren maar er kunnen zich omstandigheden voordoen die dit enigszins rechtvaardigen. De verhuisintentie vervalt of opdrachtgever heeft nog te veel twijfel in de huidige woningmarkt. Ook kan het voorkomen dat de nieuwe woning toch niet doorgaat waardoor de verkoopopdracht in de ijskast wordt gezet.

Verschil bedenktijd ondertekening op kantoor of elders

Consumenten, die ten aanzien van een voor woning bestemde ruimte willen verkopen, worden beschermd om te impulsief op de verkoopopdracht een handtekening te zetten. Dit zijn de EU-consumentenrichtlijnen. Er is geen bedenktijd van toepassing, indien er een opdracht tot stand is gekomen die is getekend op het kantoor van de makelaar. Tenzij dit expliciet is vermeld in de overeenkomst. Er is wel 14 dagen bedenktijd van toepassing wanneer de opdracht elders is getekend. Let op: Dit is een andere bedenktijd dan de wettelijke 3 dagen bedenktijd naar aanleiding van een getekende en ontvangen koopovereenkomst.

Mondelinge verkoopopdracht

Een mondelinge opdracht kan per direct worden opgezegd omdat de opdrachtgever recht heeft op bedenktijd. Een overeenkomst tot verkoop komt tot stand door ondertekening van de bemiddelingsovereenkomst, ook wel opdracht tot dienstverlening genoemd. De makelaar zal er niet blij mee zijn maar wanneer de verkoper heeft besloten niet meer te verkopen heeft de makelaar ook niets meer aan de opdracht.

Getekende verkoopopdracht en 14 dagen bedenktijd

In een getekende overeenkomst staan alle van belang zijnde gegevens die met de verkoopopdracht heeft te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan courtage. Bij een getekende verkoopopdracht heeft de opdrachtgever 14 dagen bedenktijd. Binnen die 14 dagen kan de overeenkomst zonder kosten worden opgezegd tenzij overige omstandigheden van toepassing zijn.

Gemaakte kosten betalen

De makelaar heeft bijvoorbeeld al kosten gemaakt voor de fotograaf, stylist of iets dergelijks. Partijen kunnen hebben afgesproken dat er alvast een begin gemaakt wordt. Het zou niet fair zijn de opdracht binnen de 14 dagen in te trekken en de gemaakte kosten niet te betalen. Woordelijk staat er vermeld: Indien de opdrachtgever gebruik maakt van de bedenktijd, kan de makelaar slechts de tot dan toe daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen bij opdrachtgever.

Verplichting van de makelaar

Als makelaar ben je verplicht de opdrachtgever te wijzen op dit recht. Doet de makelaar dit niet dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd tot één jaar. Makelaars doen er dus verstandig aan de opdrachtgever hierover te informeren.

Verklaring opdrachtgever ten aanzien van de bedenktijd

De opdrachtgever/verkoper kan afzien van de bedenktijd. Dit moet schriftelijk zijn vastgelegd met datum en handtekening. Dit staat er als volgt: De opdrachtgever verklaart expliciet van zijn bedenktijd af te zien en verzoek de makelaar direct te beginnen met zijn dienstverlening.

Intrekkingskosten

Makelaars kunnen ook intrekkingskosten berekenen, dit staat dan vermeld in de bemiddelingsovereenkomst. Wanneer je een verkoopmakelaar de opdracht geeft lees deze dan zorgvuldig door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt. Niet iedereen is op de hoogte van bepalingen in de bemiddelingsopdracht. Twijfel je aan zaken laat dit dan door een adviseur controleren of vraag de makelaar dit in begrijpelijke taal uit te leggen en eventueel aan te passen in de overeenkomst. Veelal staan er standaardartikelen in maar deze kunnen ook sterk afwijken. Weet waarvoor je tekent is mijn advies.

Conclusie:

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor je de opdracht al dan niet tijdelijk in wil/moet trekken. Daarom is het belangrijk de voorwaarden voor het intrekken van de opdracht door te nemen. Dit staat vermeld in de overeenkomst. Wees als consument wel eerlijk. Ik heb ooit meegemaakt dat een verkoper de opdracht in wou trekken omdat een collega de woning wou kopen en ook heeft gekocht. Ik zal je de details besparen maar dat is geen reden om de opdracht na de 14 dagen bedenktijd in te trekken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor