Waar op letten bij een koopovereenkomst opstellen?
29 april 2021 
2 min. leestijd

Waar op letten bij een koopovereenkomst opstellen?

De koopovereenkomst is het belangrijkste juridische document bij een huis verkopen. Natuurlijk volgt er daarna ook een akte van levering die door de notaris wordt opgesteld maar in de koopovereenkomst worden de afspraken vastgelegd. De leveringsakte is een voortvloeisel van de koopovereenkomst en laat daarmee direct zien hoe belangrijk dit document is. Ook wordt de koopovereenkomst aan de akte gehecht die in de kluis van de notaris wordt bewaard.

De mondelinge deal

Veel mensen denken dat een mondelinge deal bindend is, dat is niet het geval. Een deal is pas gesloten nadat er is voldaan aan de schriftelijkheidseis, en de wettelijke bedenktijd voor koper is verstreken. Ook moet de door partijen getekende koopovereenkomst aan koper(s) ter hand worden gesteld. Digitale ter handstelling waarbij je bewijs hebt dat dit is gedaan, is ook rechtsgeldig. Dus een opgemaakte koopovereenkomst zonder handtekeningen heeft nog steeds geen waarde. Ook een bevestiging van de deal via mail of whatsapp heeft geen juridische status bij een huis kopen/verkopen tussen consumenten. Denk hieraan wanneer je het traject ingaat. Daarnaast kan de koper in veel gevallen nog beroep doen op ontbindende voorwaarden indien die zijn opgenomen. Denk hierbij aan het financieringsvoorbehoud.

De gemaakte afspraken

Zo leg je de gemaakte afspraken vast in de koopovereenkomst. Het gaat hierbij onder andere over hetgeen is verkocht, tegen welke prijs, wanneer wordt er geleverd en onder welke voorwaarden is de koop gesloten. Daarnaast worden er indien van toepassing zaken in vermeld onder welke voorwaarden (en hoe) koper kan ontbinden. Ook afspraken over een hypotheek met NHG of een bouwkundige keuring kan in de koopovereenkomst worden opgenomen. Wees je bewust van hetgeen je afspreekt en als je het niet snapt, raadpleeg dan een adviseur.

Beter uitbesteden

Tenzij je jurist bent is het slimmer om het opmaken van de koopovereenkomst uit te besteden. Kies voor zekerheid en waag je niet aan zaken waarvan je geen (of te weinig) verstand hebt. Wanneer je de afspraken niet goed vastlegt of zaken bent vergeten zijn de gevolgen soms niet te overzien. Het gaat om veel geld bij een huis dus neem geen onnodige risico’s en bestel via onze bestelpagina de dienst “koopovereenkomst opmaken”.

Bestel koopovereenkomst opmaken >

> Bestel dienst of product

Denk aan de toelichting

Bij een koopovereenkomst hoort een toelichting, lees deze goed door en zorg ervoor dat je begrijpt wat er staat. Begrijp je niet goed wat er staat of snap je niet wat de gevolgen van bepaalde zinnen zijn, vraag dit dan aan een expert.

Koopovereenkomst inschrijven in kadaster

Veel mensen weten niet dat je de koopovereenkomst in kan laten schrijven bij het kadaster. Hierdoor ontstaat er een juridische status ten opzichte van bijvoorbeeld “beslag leggen” door een derde. Bekijk hiervoor het artikel:

Koopovereenkomst inschrijven in het kadaster >

Moet een koopovereenkomst worden ingeschreven in het kadaster?

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor