Bouwjaar van mijn huis vinden.
Het bouwjaar van je woning vind je meestal via het kadaster, de zogenaamde BAG viewer. BAG betekent: Basisregistratie Adressen en Gebouwen en is via https://bagviewer.kadaster.nl/ te vinden. Bepaalde periodes hebben meer/minder gebreken dan andere. Ook zijn er bepaalde eisen gesteld in bepaalde bouwperiodes. Wanneer je het oorspronkelijke bouwjaar kent, weet je ook waar je op moet letten bij een huis kopen. Bij een huis verkopen is het gebruikelijk dit in de presentatie (via de makelaar) te vermelden.
De BAG-viewer is een kaart waarop alle gebouwen in Nederland zijn te vinden. Er is veel meer op te zien dan alleen het bouwjaar van een huis. Zo is er een zoekveld en heb je de mogelijkheid om uitgebreid te zoeken. Elk object heeft een eigen ID met nummeraanduiding. Ook staat er aangegeven of het object wel of niet in gebruik is. Via de Viewer zie je ook exact de ligging ten opzichte van andere percelen. Dit vooral handig wanneer je een huis wilt kopen. Je kan in- en uitzoomen om meer of minder te zien.
Korte uitleg uit de bron van het kadaster:
De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het registreren en bijhouden van deze gegevens. Alle gemeenten zorgen ervoor dat een kopie van deze gegevens naar het Kadaster wordt gestuurd. Elke wijziging die de gemeente doet in de BAG registratie wordt automatisch naar het Kadaster gestuurd. Het Kadaster verzamelt alle gegevens van alle gemeenten in één zogenaamde Landelijke Voorziening. Het Kadaster zorgt er ook voor dat afnemers gegevens vanuit deze Landelijke Voorziening kunnen raadplegen.
Makelaars hebben een rechtstreekse aansluiting bij het kadaster om data en aktes van woningen op te vragen. Dat geldt ook voor taxateurs. Naast het kadaster hebben makelaars nog veel meer tools om gegevens van woningen, transacties en buurtinformatie op te vragen. Tegenwoordig is er voor consumenten (al dan niet tegen betaling) ook steeds meer informatie beschikbaar. Mocht je overwegen om zelf je huis te verkopen dan is het kadaster een goed startpunt. Wil je meer over de geschatte waarde van je huis willen weten kan dat door op de link hieronder te klikken. Na het invullen van de juiste gegevens ontvang je gratis een waarderapport met de geschatte waarde van je huis.
> Ik wil graag een vrijblijvende waardebepaling van een makelaar
Waarom het bouwjaar van je woning belangrijk is?
Zoals gezegd is het vermelden van het juiste bouwjaar bij verkopen belangrijke informatie voor de koper. Er zijn zelfs zoekers die een bouwjaar ingeven bij de zoekcriteria. Wanneer jij een jaren-30 woning zoekt en vindt, verwacht je ook dat de woning rond de jaren 30 is gebouwd. De kwaliteit van dit soort woningen is goed en ze zijn enorm populair. Dat bepaalt ook mede de prijs. Veel mensen zoeken naar dit soort woningen en wanneer het bouwjaar van je woning fors afwijkt kan dat ook enorme gevolgen hebben voor de (verkoop)waarde.
Bouwperiodes en hun kenmerken
Bouwperiodes hebben verschillende kenmerken, soms vallen hier ook de authentieke details onder. Wanneer je het oorspronkelijke bouwjaar niet kan achterhalen wordt er vaak een bouwperiode vermeld. Nieuwe woningen hebben vaak niet de kenmerken van leuke “oudere” woningen maar voldoen wel weer aan de laatste eisen. Soms wordt er ook gekozen voor een nieuwbouwwoning maar dan in jaren-30 stijl. Daarmee heb je wel de “oude stijl” en ook de duurzaamheid en het comfort van een nieuwe woning maar dat terzijde.
In de jaren zeventig tot jaren 90 werden veel asbesthoudende materialen gebruikt. Dat kan voor kopers een belangrijk punt zijn om een huis misschien niet te kopen. Asbest kan slecht voor de gezondheid zijn wanneer je met de vezels in aanraking komt en/of inademt. Sinds 1993 is het verboden om asbesthoudende materialen in woningen te verwerken. Er kan dus een groot verschil tussen bijvoorbeeld 1985 en 1995 zitten. Allemaal redenen om het bouwjaar van een woning te achterhalen. Natuurlijk zijn er meer kenmerken dan alleen het bouwjaar. Zo is er de fotowijzer waarin je woningen met bijbehorende bouwperiode kan herkennen. Zo zijn er verschillende bouwbesluiten die begon met het eerste bouwbesluit 1992. Via de site van de rijksoverheid vind je hier meer informatie over.
Conclusie:
Het bouwjaar vind je over het algemeen via de BAG-viewer kadaster en/of via de gemeente. Het bouwjaar is een belangrijk kenmerk waarop sommige mensen een woning zoeken. Dus probeer bij oudere woningen het oorspronkelijke bouwjaar zo dicht mogelijk te benaderen. Het is beter om het exacte bouwjaar te vermelden maar dat is niet altijd bekend. Het vermelden van de juiste bouwperiode is dan een goed alternatief.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring