Waarom bieden makelaars een gratis waardebepaling aan?
20 mei 2021 
3 min. leestijd

Waarom bieden makelaars een gratis waardebepaling aan?

Gratis waardebepaling door de makelaar.

Verkoopmakelaar inschakelenMakelaars bieden een gratis waardebepaling aan om een verkoopopdracht binnen te halen. Het start met een waardebepaling waarbij de makelaar jou kosteloos inzage geeft in de waarde van je huis. Als een soort tegenprestatie vraagt hij/zij om de opdracht tot verkoop. Dat kan zowel op korte als op lange termijn. De meeste mensen willen toch eerst een huis kopen voordat ze gaan verkopen. De verkoopmakelaar kan je ook helpen een huis te kopen. Dat wordt aankopen genoemd en dezelfde makelaar krijgt dan de rol van aankoopmakelaar.

Nodig makelaars uit voor een adviesgesprek

Wanneer je het allemaal nog niet zo goed weet of je bent benieuwd naar de verkoopwaarde, nodig dan één of twee makelaars uit. Ze komen graag bij je langs om de woning te bekijken en je van kosteloos advies te voorzien. Nu het aanbod laag is hebben veel makelaars eveneens weinig aanbod. Ze kunnen dus goed nieuwe verkoopopdrachten gebruiken.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Tips en adviezen die waardevol zijn

Vaak geeft zo’n makelaar ook tips en adviezen tijdens de ronde door de woning. Soms is het slim om even een muurtje wit te maken of zoals ik laatst adviseerde 2 planken van het laminaat te vervangen. Bij binnenkomst zag je direct beschadigd laminaat terwijl dat in dit geval makkelijk te herstellen was. Ze hadden zelfs nog reservelaminaat op zolder liggen. Kortom, stel de verkoopmakelaar vragen om je huis op een later moment zo goed mogelijk te kunnen presenteren. Het verkoopklaar maken van de woning levert je in de meeste gevallen geld op. Is het niet de prijs, dan wel de verkoopsnelheid.

Onmisbare tips huis verkopen >

> Ga naar verkoopstylist

De waardebepaling op zich

De waardebepaling begint vaak met een goed onderzoek naar recent verkochte transactieprijzen van woningen uit je buurt. De makelaar zet deze voor je op een rij en komt met een algeheel waardeadvies. Dit bestaat uit de onderbouwde waarde, de geadviseerde vraagprijs en de verwachte opbrengst. Deze laatste is in de huidige markt lastig in te schatten want ook makelaars worden weleens enorm verrast door de hoogte van de biedingen. Tijdens het kennismakingsgesprek legt de makelaar zijn/haar werkwijze uit en met welke makelaarskosten je rekening moet houden.

Kan ik onderhandelen over de courtage?

Dit verschilt per makelaar en zelfs (soms) per type huis. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel werk de makelaar aan het verkopen van je huis heeft. Sommige makelaars rekenen vaste tarieven en anderen houden vast aan een percentage van de opbrengst. Wanneer de makelaar jou een voorstel tot verkoop doet zou je een soort van tegenvoorstel kunnen doen. Heb je vaker zakengedaan met deze makelaar dan kan er misschien een mooi akkoord uit voortkomen. Waak er wel voor dat de makelaar z’n kwaliteit kan blijven leveren. De goedkoopste makelaar biedt misschien niet altijd de beste kwaliteit. Andersom hoeft de duurste makelaar ook niet de beste te zijn. Volg je gevoel en bespreek dit met de makelaar.

Kortom, makelaars bieden een gratis waardebepaling aan om verkoopopdrachten binnen te halen. Daarnaast moet er wel een klik zijn maar dat geldt van beide kanten. Als de makelaar liever de opdracht niet heeft dan merk je dat vaak wel. Zoiets kun je ook gewoon vragen. Makelaars bijten niet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor