Wie bepaalt de vraagprijs van een huis?
22 april 2021 
2 min. leestijd

Wie bepaalt de vraagprijs van een huis?

De makelaar doet onderzoek en adviseert maar de verkoper beslist. Het antwoord is dus, de verkoper bepaalt uiteindelijk de vraagprijs. Hij/zij is immers eigenaar.

De waarde van de woning

Voordat een huis te koop wordt aangeboden vindt er een waarde-onderzoek plaats. In veel gevallen wordt dit door een makelaar of taxateur gedaan. Deze partijen stellen de marktwaarde vast waarbij de makelaar een advies vraagprijs met verwachte opbrengst uitspreekt. Ook al is het in deze tijd lastig te voorspellen wat de woning oplevert, verkopers willen toch graag enige houvast. Daarbij is de verwachte verkooptijd ook een belangrijk onderdeel.

Zelf waarde bepalen en verkopen

Wanneer je zelf de woning verkoopt zijn er online allerlei tools om de waarde te bepalen. Deze zijn vaak niet zo nauwkeurig en geven een ruwe schatting van de waarde. Wanneer je hiervoor kiest is het slim om meerdere waarderapporten op te vragen.

Tip: Ga naar waarderapport.nl >

> Huis kosteloos aanbieden op NLVERHUIST

Gratis waardebepaling huis

Makelaars bieden veelal een gratis waardebepaling aan waar je gebruik van kan maken. Ze bieden deze dienst aan om verkoopopdrachten binnen te halen. Soms is het slim om bijvoorbeeld twee makelaars uit te nodigen zodat je kan vergelijken. Ook zal de makelaar de werkwijze en bijbehorende makelaarskosten waaronder courtage vermelden. Ook kan een verkoop- en/of social mediaplan deel uitmaken van de dienstverlening.

Gratis waardebepaling makelaar >

> Meer over huis verkopen

Vergelijken met te koop staande woningen

Om een goed beeld te krijgen van vraagprijzen in jouw wijk, buurt of zelfs straat zijn er genoeg woningsites waar je deze informatie kan vinden. Let er wel op dat je geen appels met peren vergelijkt en de roze bril voor je eigen woning afzet. Er kan worden vergeleken met oppervlaktes van woning en perceel. Ook de ligging, staat van onderhoud en moderniseren spelen een grote rol bij het vergelijkingsproces. Over het algemeen geldt dat hoe dichter de woning bij een vergelijkbaar object staat hoe beter de vergelijking is. Let ook op de ligging ten opzichte van de zon. Vergelijk zoveel mogelijk transactieprijzen, deze kunnen op de huidige woningmarkt enorm afwijken van de vraagprijs.

Conclusie:

De verkoper stelt uiteindelijk de vraagprijs vast en beslist terwijl de makelaar adviseert. De makelaar kan wel een woning weigeren wanneer de verkoper een te hoge prijs wil vragen. Zoek hierin een balans zodat je veel aanvragen voor bezichtigingen krijgt. Hoe meer aanvragen des te groter de kans op een goede verkoopprijs.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor