Bieden op een huis.
Een goede voorbereiding is het halve werk maar in de praktijk valt hier voor woningzoekers nog veel winst te behalen. De concurrentie is groot en om een bezichtiging te krijgen moet je vroeg opstaan wanneer het een populair huis is. Snel handelen en hoog bieden is de norm geworden en om meer kans te maken of teleurstelling te voorkomen is een goede voorbereiding belangrijk.
Ken de (lokale) woningmarkt
Maak je zelf niet blij met een dood vogeltje. In veel gevallen wordt er flink overboden en de kans om een woning te bemachtigen is een stuk kleiner dan jaren geleden. Houd niet vast aan één woning en wees erop voorbereid dat je meerdere malen moet bieden om een huis te kopen. Hiermee bedoel ik dat je op meerdere huizen moet bieden voordat er een verkoper is die aan je wil verkopen. Hierbij is het geboden bedrag en de voorwaarden een belangrijke afweging van de verkopers. Soms kun je een gunfactor creëren maar daar is niet iedereen gevoelig voor.
Welke data gebruik je?
Bekijk goed de data in welk gebied je wilt kopen of schakel hiervoor een aankoopmakelaar in. Niet alle plaatsen, dorpen of huizen zijn voor veel kopers aantrekkelijk. Daarnaast kan een kluswoning de uitkomst brengen. Veel kopers zijn op zoek naar een huis dat grotendeels af is. Hier maak je misschien meer kans. Bedenk dus goed van tevoren waar je wilt wonen en aan welke eisen het huis moet voldoen. Soms moet je bepaalde keuzes bijstellen.
Plaatselijke makelaars
Meld je aan bij plaatselijke makelaars en ga met ze in gesprek. Verdiep je in de plaatselijke woningmarkt en schat op deze manier je kansen in. Vaak is er door aankoopmakelaars wel een indicatie te geven over de gang van zaken in de lokale woningmarkt. Om daarop te besparen noem ik altijd de verkeerde zuinigheid. Laat je begeleiden door een expert en doe geen dingen waar je later spijt van krijgt.
Weet wat je kan lenen
Dat geldt ook voor de hypotheekadviseur. Zorg ervoor dat je exact weet wat je kan lenen en wat daarbij de maandlasten worden. Hierdoor wordt het bieden makkelijker en hoef je hierover niet onzeker te zijn. Er zit hierbij een verschil wát je kan lenen, en wat je wílt lenen. Bedenk ook dat een huis kopen zonder eigen middelen niet meer kan. De kosten koper maar ook de notaris, taxateur en hypotheekadviseur zal je in de meeste gevallen uit eigen zak moeten betalen. Vergeet hierbij de overdrachtsbelasting niet.
Is je eigen huis nog een struikelblok?
Indien jij je huis nog moet verkopen is het belangrijk om de marktwaarde en verwachte verkooptijd te kennen. Nodig een makelaar of meerdere makelaars uit voor een gratis waardebepaling. Bespreek met je hypotheekadviseur ook de mogelijkheden voor een overbruggingskrediet. Ga je scheiden? Denk er dan aan dat veel banken maar één overbruggingskrediet willen verstrekken. Wanneer beide partners een ander huis willen kopen en er maar één overbruggingskrediet kan worden afgesloten, kan dat tot een vervelende situatie leiden.
Zet alle verzamelde data op een rij
Begin dus goed voorbereid door alles goed op een rij te zetten en helder te krijgen waar je wilt wonen en welk soort huis dat moet zijn. Kijk naar transacties uit de markt en schat je kansen in. Doe dat samen met de aankoopmakelaar die je beschermt tegen ondoordachte beslissingen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je voor huis wilt bieden of betalen maar doe dat verantwoord en ga niet over de grens van het toelaatbare. We weten allemaal dat de huizen duur zijn maar wanneer je later spijt hebt is er niet goed nagedacht.
Raadpleeg de experts
Raadpleeg experts die je bijstaan. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, een huis kopen is een grote financiële uitgave waar je vaak jaren aan vast zit. Doe dat doordacht en neem de bevindingen van de experts mee in je beslissing. Je zou kunnen overwegen om de komende jaren iets extra’s af te lossen op je hypotheek wanneer je een duur huis koopt. Ooit zal de markt weer gaan stabiliseren of dalen ook al lijkt dat voorlopig niet te gebeuren. Wanneer dat wel zou gebeuren zou het fijn zijn dat je huis niet onder water staat wanneer je wilt verhuizen.
Denk dus niet alleen aan de korte termijn maar ook juist aan de lange termijn. Er kan van alles in een mensenleven gebeuren waardoor je misschien toch gaat verkopen. Denk aan scheiden, overlijden van de partner of gedwongen ontslag. Ook kan je werkgever je werk aan bieden in een andere plaats. Iets om goed over na te denken.
Wees slim en…
Neem voldoende tijd voor een bezichtiging. Krijg je die tijd niet? Vraag je dan af of je misschien wel wilt bieden. Het gaat niet om een pakje boter. Neem tijdens de bezichtiging in ieder geval iemand mee die kennis heeft van woningen. Vooral als je starter bent kun je hier te makkelijk over denken. Vier of zes ogen zien meer dan twee. Vooral wanneer het een drukte van belang is. Stel de juiste vragen en maak aantekeningen tijdens de bezichtiging(en). Download hiervoor de checklist op deze website.
Informatie
Laat je informeren over de biedprocedure en zorg ervoor dat dit helder is. Bij sommige makelaars kun je bieden via de website of een persoonlijk account. Bij anderen krijg je een briefje mee die je voor een bepaalde datum en tijd in moet leveren. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het voorstel bij de makelaar is aangekomen. Word niet boos wanneer de woning aan een ander wordt verkocht. De makelaar doet z’n werk en heeft maar één woning voor meerdere bieders. Er worden in zo’n geval altijd mensen teleurgesteld.
Tot slot
Bedenk dat de koop maar ook de verkoop van een woning of appartement een heel proces is zowel voor verkopers als voor koper. Goed voorbereiden is belangrijk om snel te kunnen schakelen wanneer de woning aan je wordt gegund. Begin op tijd met de documenten verzamelen en raadplegen van de verschillende experts.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie