Hoe mijn huis zelf verkopen?
02 januari 2021 
4 min. leestijd

Hoe mijn huis zelf verkopen?

Zelf je huis verkopen.

Overweeg jij je huis zelf te verkopen en weet je niet waar je moet beginnen? NLVERHUIST helpt je op weg. Heb je het antwoord helder waarom je dit zelf wilt doen? Kosten besparen? Of vind je het gewoon leuk om dit zelf te doen? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je zelf wilt verkopen. Hieronder een aantal tips en adviezen om mee van start te gaan.

Wat is mijn huis waard

Wat is jouw huis waard. Vaak hebben eigenaren daar wel een beeld van maar extra onderzoek kan geen kwaad. Laat desnoods een taxatierapport opmaken en zoek online naar informatie. Online kun je ook vaak een waarderapport opvragen. Dat is vaak niet de werkelijke waarde of vraagprijs maar geeft je een indicatie en richting waarin je moet denken.

TIP: Ga naar https://waarderapport.nl om een gratis waarderapport te downloaden.

Presentatie

De presentatie bestaat tegenwoordig uit verschillende media waarvan ik zelf vind dat dit nogal overdreven is. Makelaars willen zich steeds vaker onderscheiden en allerlei media wordt daarvoor ingezet. De koper wil vaak een aantal zaken weten, hierbij moet je denken aan: Foto’s, video, plattegronden, kenmerken en vraagprijs waarbij de oplevering vaak later ter sprake komt. De presentatie moet “kopers” nieuwsgierig maken om een afspraak te plannen. Foto’s inclusief kenmerken en vraagprijs is meestal voldoende om kijkers aan te trekken. De plaatjes zijn hierbij enorm belangrijk. Overdrijf niet maar maak een mooie presentatie. Wil je media voor de verkoop van je huis via NLVERHUIST bestellen? Klik dan op de link hieronder.

Product of dienst voor verkoop huis bestellen >

> Bestel nu een fotograaf

Promotie

Promoot je huis op de juiste plek maar besef je wel dat dit soms veel geld kost. Je huis hoeft niet altijd op Funda voor een succesvolle verkoop. Social Media wordt steeds vaker ingezet met uitstekende resultaten. Daarnaast kun je via NLVERHUIST je huis geheel kosteloos aanbieden.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Bezichtiging(en)

Zelf je huis laten zien kan een fantastische bezigheid zijn maar bedenk dat je hier wel emotioneel bij bent betrokken. Voel je dus niet gekwetst wanneer iemand je keuken niet mooi vindt. Dat is smaak en is nooit persoonlijk bedoeld. Verstrek de juiste en vooral eerlijke informatie. Wees gewoon eerlijk want je wilt geen gezeur achteraf. Heeft het huis nog bepaalde gebreken? Vertel het of laat het van tevoren herstellen. Vul vragen- en roerende zakenlijsten naar alle eerlijkheid in.

Onderhandelen

Ben je een goede onderhandelaar of is dit niet jouw ding? Denk hier goed over na want in de huidige markt kun je ook zomaar duizenden euro’s laten liggen die je denkt te besparen. Je zou kunnen overwegen dit uit te besteden. Onderaan deze pagina meer daarover.

Koopovereenkomst

In deze overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Denk hier niet te licht over want deze blijft ook geldig na de overdracht. Zorg ervoor dat duidelijk is wie de koopovereenkomst opstelt en wie daar de kosten voor draagt. In veel gevallen betaalt de verkoper de opmaak van de koopovereenkomst maar dit is geen verplichting. Soms worden de kosten door koper en verkoper gedeeld.

Informatieverstrekking

Vaak vullen verkopers een aantal lijsten in waarin informatie staat over de woning en hetgeen achterblijft en meegaat. Het is slim om de zogenaamde vragen- en roerende zakenlijst zo compleet mogelijk in te vullen en eventueel door een makelaar te laten controleren.

Mondelinge deal

De zogenaamde mondelinge deal heeft geen juridische status wanneer het om consumenten gaat. Zolang er niets is getekend sta je dus als koper of verkoper met lege handen wanneer de andere zich terugtrekt. Er moet namelijk een getekende overeenkomst liggen om rechten te kunnen ontlenen aan de deal. Besef dit goed en maak/laat zo snel mogelijk een koopovereenkomst opmaken en tekenen.

Wettelijke bedenktijd

De wettelijke bedenktijd voor koper een consument zijnde is 3 dagen. Dat betekent dat de koper binnen die dagen zonder opgave van reden van de koop af kan zien ondanks dat er is getekend. Dan is inderdaad alle moeite voor niets geweest. De wettelijke bedenktijd begint 1 dag na het tekenen van de overeenkomst te lopen. Denk hierbij ook aan het weekend. Een weekend telt hierbij voor 1 dag.

Inschrijven in het kadaster

De koopovereenkomst ook wel koopakte genoemd kan worden ingeschreven in het kadaster. Dit is voor veel mensen niet duidelijk waarom dit nodig is/kan zijn. Vaak wordt gedacht dat de koopovereenkomst automatisch wordt ingeschreven en dat is niet zo. Dit moet worden vermeld in de koopovereenkomst.

Leveringsakte

De koopovereenkomst wordt naar de notaris gestuurd en in behandeling genomen. Daar vindt ook de juridische levering plaats door middel van het tekenen van de akte van levering. Alleen een koopovereenkomst is dus niet voldoende om de woning op naam te krijgen. Daar is een notaris voor nodig. Ook de financiële afwikkeling vindt ook plaats via de notaris. Na het tekenen van deze akte en het inschrijven bij het kadaster van de akte van levering is de nieuwe eigenaar pas officieel eigenaar en staat de woning op zijn/haar naam.

Samenvatting

Zelf je huis verkopen is prima te doen wanneer je hoofd- van bijzaken kan onderscheiden en voldoende verstand van zaken hebt. Schakel anders een makelaar in die je helpt. Je kan dit ook samen met een verkoopmakelaar doen. Vergeet niet dat veel kopers tegenwoordig een aankoopmakelaar inschakelen. Laat je dus niet de kaas van het brood eten en verdiep je de verkoop en juridische zaken. Wil je liever zaken uitbesteden? Lees dan verder.

Uitbesteden van werkzaamheden

Er kunnen allerlei redenen zijn om diensten uit te besteden of toch een makelaar in te schakelen voor de verkoop. Via NLVERHUIST kun je een makelaar inschakelen of diensten afnemen. Ga hiervoor naar: https://nlverhuist.nl/webshop/

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor