Verschil bouwkundige keuring en een keuring van de taxateur?
19 november 2021 
3 min. leestijd

Verschil bouwkundige keuring en een keuring van de taxateur?

Taxatie en bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring aanvragenPer 1 oktober 2021 zijn de regels en voorwaarden m.b.t. een huis taxeren veranderd. De taxateur dient een bouwkundige opnamestaat toe te voegen aan zijn/haar taxatierapport. Dit leidt nogal een tot verwarring bij zowel koper als verkoper.

Voor verkoper

Bij een huis verkopen kiest de verkoper voor een koper die vaak heeft meegedaan aan de (digitale) inschrijving waarbij geïnteresseerde kopers kunnen bieden. In zo’n traject speelt vaak ook een gunfactor mee. Laat ik duidelijk zijn, de verkoper hoeft niet te kiezen voor de hoogste bieder maar kan ook kiezen voor iemand anders. Bijvoorbeeld voor iemand die geen bouwkundige keuring wenst. Toch valt later het woord bouwkundige of bouwkundig onderzoek terwijl de koper hier toch vanaf had gezien? Hoe zit dat?

Wanneer er sprake is van een koop onder voorbehoud financiering zal de bank in de meeste gevallen een taxatierapport eisen. Een verplicht onderdeel hiervan is een bouwkundige opname die als bouwkundige opnamestaat bij het rapport wordt toegevoegd. Dit is dus iets anders dan een bouwkundig rapport. In de volksmond worden deze termen nogal eens door elkaar gehaald maar er zit een groot verschil tussen. Als verkoper kan het voorkomen dat je hiervan schrikt. Immers, geen een bouwkundig rapport op laten maken door de koper was nou juist doorslaggevend in de keuze voor een koper en het sluiten van de mondelinge deal.

Er zijn ook taxateurs of kantoren die een taxatie mét bouwkundige inspectie als marketingtool inzetten. Hierdoor lijkt het alsof je een taxatierapport én bouwkundige keuring in één krijgt. Een bouwkundige keuring kan alleen de bouwkundige opnamestaat vervangen doordat er aan bepaalde eisen wordt voldaan. Hierbij gaat het om een keuring die voldoet aan de eisen van de NHG. Vergewis je er dan ook van wat voor soort werkzaamheden er worden uitgevoerd en welke gevolgen dit heeft voor de deal.

De verkoper kan immers voordat de koopovereenkomst is getekend weigeren dat er een bouwkundige inspectie plaats vindt die niet is afgesproken. De verkoper kan dan zelfs nog voor een andere koper kiezen. Dit is vaak het gevolg van onwetendheid en verkeerde benamingen over de bouwkundige opname of bouwkundig rapport. Koper en diens aankoopmakelaar maar ook de taxateur die de woning taxeert moet hier helder en transparant in zijn.

Voor koper

Doordat er nieuwe regels in zijn gegaan met betrekking tot de woning taxeren en de bijbehorende opnamestaat ontstaat er meer duidelijkheid over de bouwkundige staat van de woning. De taxateur kijkt in grote lijnen naar de gebreken en vermeld hierbij de directe herstelkosten en de herstelkosten op termijn. De software rekent hierbij in de meeste gevallen de “te verwachten” bedragen uit. De taxateur is geen bouwkundig inspecteur en hetgeen op de bouwkundige opnamestaat is aangegeven is puur ter informatie en geeft een indicatie van de (te verwachten) kosten. Hier zit een klein voordeel in voor de koper. Immers, de taxateur kijkt ook naar bouwkundige aspecten en moet hier verplicht verslag van doen. Hier kunnen ook zaken aan het licht komen die niet eerder zijn opgemerkt.

Conclusie:

Maak je als verkoper niet druk om de taxateur. Deze is verplicht om bouwkundige zaken op te nemen in het taxatierapport. Dit wordt de bouwkundige opnamestaat genoemd en staat los van een bouwkundige keuring. Wees je ervan bewust dat dit een verplichte bijlage is. Een andere optie zou zijn als koper de woning bouwkundig te laten keuren. Dit wordt dan direct aangegeven in het voorstel (bod). De bouwkundige opnamestaat is dus iets heel anders dan een bouwkundige keuring.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor