Waarom je geen leeg huis moet verkopen
05 juni 2021 
3 min. leestijd

Waarom je geen leeg huis moet verkopen

Zie je die presentaties wel eens online waarbij lege huizen worden aangeboden? Wat is hiervan je eerste indruk? Wat doet dit met je gevoel en welke gedachten spelen er allemaal door je hoofd? Hieronder zal ik je vertellen waarom je geen leeg huis moet verkopen.

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen. Een leeg huis is onaantrekkelijk, je mist gevoel en het is lastig om daar verliefd op te worden. Daarnaast zijn de meeste lege huizen gedateerd en zie je alle vlekken en beschadigen op de foto. Zo, dat is eruit! Ik snap dat verkopers allerlei redenen kunnen bedenken om de woning niet (opnieuw) in te richten maar een leeg huis brengt veel minder op. Ook in een verkopers markt.

Investeerders en ouderen

Vaak zie je (huur)huizen van investeerders of ouderen die leeg voor verkoop worden aangeboden. Vooral in de tijd waar woningen en appartementen als warme broodjes over de toonbank gaan. Toch is het een gemiste kans om zo’n huis niet mooi te presenteren. Vaak hebben ze hier geen zin in, lijkt het te veel werk of wil men niet meer investeren. Vergelijk het met de auto die je inruilt. Een leeg huis ziet er dan ook vaak direct uit als een klushuis, tenzij het over nieuwbouw gaat. En je weet dat een klushuis nou eenmaal minder opbrengt dan een mooi ingericht huis.

Een gedateerd huis mooi gepresenteerd

Een gedateerd huis kan best mooi worden gepresenteerd, een schone en frisse presentatie waarbij de tips en adviezen van de styliste zijn opgevolgd kan er best mooi uitzien. Toch zie ik in de praktijk dat hier steeds minder moeite voor wordt gedaan. Simpele dingen aanpassen of anders zetten, een muurtje witten of beschadigingen wegwerken maakt een enorm verschil. Toch is het voor verkopers maar lastig dit in te zien. Vooral als het om een erfkwestie gaat waarbij de erfgenamen opeens het huis gaan verkopen. Meningsverschillen doen vaak besluiten om toch maar leeg te verkopen en geen tijd en geld meer in het huis te investeren. Een gemiste kans.

Veel gehoord argument

Een veel gehoord argument is, ze moeten hier maar doorheen kijken of, het huis wordt toch wel verkocht. Natuurlijk wordt het huis verkocht maar wel voor een lagere prijs dan vergelijkbare woningen. In een stijgende woningmarkt merk je daar overigens minder van dan in een dalende. Met minder genoegen nemen is zonde en een kleine investering maakt vaak een groot verschil. Daarnaast kunnen potentiele kopers de ruimtes minder goed inschatten en vragen ze zich al snel af hoe daar een bed in zou kunnen passen. Ook de woonkamer indelen, is in gedachten een hele klus voor de woningzoekers. Wanneer de interesse groot is zijn ze in gedachten al bezig met het inrichten van de woning. Bij een lege woning is dit toch een groot struikelblok. Ze vragen zich af of de eigen meubelen wel passen en op welke manier ze dit in moeten richten. Wanneer de woning is ingericht wordt dit allemaal veel duidelijker en verloopt dit proces veel soepeler.

Het kan ook anders

Het opnieuw inrichten van een woning hoeft in verhouding niet zoveel te kosten. Je zou kunnen denken aan spullen van een kringloopwinkel of het inrichten met karton. De meeste mensen weten dit niet maar in kartonvorm zijn er allerlei meubelen te koop speciaal voor de verkoop. Op de foto’s zie je nagenoeg geen verschil maar de uitstraling is compleet anders. Daarbij is het vaak voldoende om de belangrijkste ruimtes zoals; woonkamer, keuken en een slaapkamer in te richten. Hiermee breng je gevoel terug in de woning ook al is het een beetje nep.

Wanneer een huis wordt opgeleverd en je tijdens de eindinspectie de woning controleert valt het toch vaak tegen. Je ziet elke beschadiging of ontbrekende plint. Dat zie je regelmatig aan de gezichten en een loszittende wandcontactdoor kan zelfs tot discussie leiden. Een leeg huis valt gewoon tegen, punt! Hiermee schrik je mensen af terwijl je het tegengestelde wilt bereiken. Verkoop dan ook nooit geen leeg huis tenzij er geen andere oplossing voor is. Bespreek dit met je makelaar en vraag naar de mogelijkheden. Je wilt toch ook een beetje trots zijn op de presentatie wanneer deze online verschijnt? Bekijk ook het artikel “Woning inrichten met karton”.

Conclusie:

Hoe je een huis presenteert maakt een enorm verschil op hoeveel mensen je geinteresseerd maakt en uiteindelijk welke prijs je ontvangt. Het gaat om veel geld en door een kleine investering te doen en hier de juiste aandacht aan te besteden levert je dit (veel) geld op. Wanneer je hier geen zin of tijd voor hebt besteed dit dan uit.

TIP: Offerte aanvragen voor inrichten huis >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor