Waarom mag ik de woning geen tweede keer bekijken?
20 mei 2021 
4 min. leestijd

Waarom mag ik de woning geen tweede keer bekijken?

Woning twee keer bekijken.

Beste hypotheekadviseurWe komen het steeds vaker tegen dat bezichtigers maar één keer de kans krijgen om de woning te bekijken. Onverantwoord of niet, je krijgt soms maar 1 kans!

Voor een huis kopen krijg je tegenwoordig soms minder tijd dan een broek of jurk kopen. Over een auto van 20 of 30-duizend euro wordt langer gedaan dan de beslissing om te bieden op een huis. Te gek voor woorden vinden veel consumenten, maar ook makelaars en aankoopmakelaars lopen hier tegenaan. Het is de huidige gekte op de woningmarkt die dit teweeg brengt. Toch brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee.

Vroeger riep ik altijd, bekijk een woning altijd twee keer. De tweede keer zie je dingen anders en kijk je gerichter. Ook gaat de roze bril af waardoor je bepaalde zaken opvallen die je eerder niet zag. Het geeft je ook meer tijd om na te denken. Zowel voor, tussen als na de bezichtigingen. Hierin is tijd een belangrijke factor om zaken helder te krijgen om een weloverwogen beslissing te nemen. Die tijd krijg je tegenwoordig vaak niet meer als het je al lukt om een bezichtiging te plannen. En dan moet je al helemaal niet zeuren over de biedprocedure die makelaars gebruiken. Zij kunnen er ook niets aan doen maar hebben wel veel invloed over het proces.

Zelfs de aankoopmakelaar kan niet mee

Beste aankoopmakelaarOok dit maken we regelmatig mee. De aankoopmakelaar moet de eerste keer maar meekomen want een tweede keer kijken is niet mogelijk. Wanneer de aankoopmakelaar de eerste keer niet meekomt zal hij/zij moeten adviseren zonder de woning te hebben gezien. Hierin heb ik zelf een duidelijk standpunt. Ik koop als aankoopmakelaar nooit een woning aan die ik zelf niet heb gezien. In uitzonderlijke gevallen kun je wel een mondelinge deal sluiten maar voordat ik zelf de woning heb bekeken, wordt er geen handtekening op de koopovereenkomst gezet. Toch kom ik aankoopmakelaars tegen die tijdens de eindinspectie de woning voor de eerste keer zien. Kies dus een aankoopmakelaar die jou als koper serieus neemt, betaal daar maar iets meer voor en kies voor zekerheid. Los van de grillen op de woningmarkt moet je als koper worden beschermd.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Waarom een tweede bezichtiging vaak niet mogelijk is.

Makelaars hebben vaak een werkwijze waarin het verkoopproces wordt gepland. In week 1 wordt de woning aangeboden, in week twee komen ze kijken en enkele dagen later sluiten de biedingen. Hierin is veelal geen tijd genomen om kijkers de gelegenheid te geven de woning nogmaals te bekijken, of een aankoopmakelaar mee te nemen. Hiervoor zijn allerlei trucjes te bedenken maar vanuit kopers perspectief zou dit vanzelfsprekend moeten zijn. Verkoopmakelaars zijn ook vaak aankoopmakelaars (niet bij hetzelfde huis) en raken eveneens gefrustreerd wanneer ze klanten begeleiden bij de aankoop. Makelaars gaan hier verschillend mee om naar gelang de opdracht die ze hebben.

Is het niet beter om de koper wettelijk te beschermen?

Zeker, de consument heeft wettelijke bescherming in de vorm van de bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Er moet worden voldaan aan de schriftelijkheidseis maar dat geeft nog geen recht om de woning twee keer te bekijken. Net vóór of tijdens het tekenen zou je kunnen bedingen de woning een tweede keer te willen bekijken. Daarvoor moet de verkoper dan wel toestemming geven. Wanneer je dit in je eerste bod met voorstel vermeld verlaag je daarmee vaak je kans op een deal. Het zou brancheorganisaties sieren dit vast te leggen in de beroepsregels.

Brancheorganisaties zien ook de grillen van de markt en willen ook dat consumenten worden beschermd. Toch gebeurt er mijns inziens nog veel te weinig om kopers écht te beschermen. Dat zit ook in de rol die de makelaar heeft. Ben je verkoopmakelaar, dan heb je de opdracht om het beste voor de verkoper te doen. Een woning twee keer laten bekijken zou misschien een minder resultaat opleveren. Daar zit het probleem. Het omschrijven van de dienstverlening hetgeen is opgenomen in de bemiddelingsovereenkomst met algemene voorwaarden zou hierin (wettelijk) moeten worden aangepast. Hierin is ook een rol voor verkoop- en aankoopmakelaars weggelegd.

Kan ik een tweede keer bekijken van de woning bedingen?

Zoals gezegd kun je zoiets bedingen maar het verlaagt vaak je kansen op een succesvolle deal. Je zou kunnen voorstellen om de stukken in de gekochte woning, samen met de verkopers, verkoop- en aankoopmakelaar te tekenen. Het is dan gebruikelijk om dan nog even een rondje door de woning te maken. Na het tekenen heb je nog de wettelijke bedenktijd. Ik vind dat je hier wel serieus mee om moet gaan. Is er vooraf al twijfel moet je hier eerlijk over zijn. Bij twijfel adviseer ik altijd om het niet te doen. Het gaat om veel geld en je moet een thuis vinden in plaats van een “tijdelijke” oplossing. Raadpleeg je aankoopmakelaar voor eerlijk advies.

Conclusie:

Aankoopmakelaar inschakelenEen woning twee keer bekijken zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn. Toch komt het veel voor dat dit niet mogelijk is. Wees hier voor jezelf duidelijk over. Wanneer jij geen kans krijgt om de woning goed te bekijken, moet jij je afvragen of dit wel de juiste keuze is. Schakel een aankoopmakelaar in die de woning ook kan bekijken. Lukt dat niet, haak dan af of zoek naar andere mogelijkheden. Een aankoopmakelaar die de woning voor- of tijdens het tekenen niet heeft gezien doet in mijn ogen zijn/haar werk niet goed.

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor