Moeilijk verkoopbaar huis.
Het gaat extreem goed met de huizenmarkt, het aanbod is laag en kopers staan in de rij maar toch kan een huis moeilijk verkoopbaar zijn. Waar komt dat door?
- Omgeving
- Prijs
- Wel of niet courant
- Te klein
- Achterstallig onderhoud
- Gedateerd
- Onpraktische indeling
- Moment van oplevering
- Erfpacht
Bovenstaande zou ik nog verder uit kunnen breiden maar dit zijn zomaar een aantal zaken die van invloed zijn op de verkoop. De meeste kopers zijn op zoek naar een huis wat grotendeels af is en er redelijk modern uitziet. Ook de omgeving gaat een steeds groter deel uitmaken van de beslissing. Daarbij is de verhouding tussen huur en koop ook van belang. Gemeentes willen deze graag random door elkaar zien maar de koper denkt hier vaak anders over. Wil je weten hoe jouw huis in de markt ligt? Praat dan eens met een erkende makelaar.
Het gaat zeer goed met de huizenverkoop, maar dat geldt niet voor alle huizen. Dat kan komen door externe factoren. Het kan ook komen door te hoge verwachtingen van de verkopers. De prijzen zijn extreem gestegen en dat maakt verkopers ook soms blind voor de rest. De koper wil nog steeds een leuk huis voor een acceptabele prijs. Wanneer je veel te veel vraagt kan dat kopers afschrikken. Kopers denken ook bij die prijs dat er moet worden overboden. Probeer te denken zoals een koper doet. Een aantal factoren die een huis moeilijker verkoopbaar maken lichten wij toe.
Het aanbod van koophuizen
In de meeste delen van Nederland worden huizen zeer snel verkocht, maar niet overal is dat zo. In grote steden gaat de verkoop erg hard, maar op het platteland kan het verkopen langer duren. Een huis wordt moeilijk verkoopbaar als het aanbod van koophuizen groot is en de vraag naar huizen in die regio juist klein is. De truc is in dat geval opvallen ten opzichte van de concurrentie.
De vraagprijs is te hoog
Je kunt een huis pas verkopen nadat deze eerst bezichtigd is. Stap één is dus het aantrekken van geïnteresseerden. Met een te hoge vraagprijs strepen huizenzoekers jouw huis mogelijk al af. Je moet niet vergeten dat het tegenwoordig niet meer lastig is om binnen een plaats of een buurt alle huizen die in de verkoop staan te vergelijken. De meeste huizen worden binnen enkele dagen of weken verkocht maar veel data met prijzen blijft online staan. Wanneer het te lang duurt vragen woningzoekers zich af wat er mis is met het huis. De eerste klap is dus een daalder waard en scherp of realistisch in de markt zetten werkt nog steeds.
Hypotheekschuld overtreft de vermoedelijke verkoopprijs
De huizenprijzen zijn gestegen, maar de hypotheek kan nog steeds hoger zijn dan de verkoopwaarde ook al komt dat steeds minder voor. In dat geval is het huis dus uitsluitend te verkopen met een restschuld. Verkoop moet dan in overleg met de geldverstrekker. Zij willen namelijk wel de zekerheid hebben dat ze het tekort ook terugbetaald krijgen. Dit is een erg vervelende situatie als je wel graag wilt verkopen of je moet zelfs verkopen. Ga in dat geval het gesprek aan met de geldverstrekker.
Door omgevingsfactoren ligt het huis moeilijker in de markt
Er komt bijvoorbeeld een nieuwe aanvliegroute net boven jouw huis. Of een huis staat in het aardbevingsgebied in Groningen. Door externe factoren waar je geen invloed op hebt kan jouw huis moeilijker te verkopen zijn. Met dit soort factoren moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de vraagprijs voor het huis. Mogelijk kun je de gevolgen nog herstellen. Bijvoorbeeld aardbevingsschade kun je laten herstellen, maar aardbevingen en sommige andere omgevingsfactoren moeten meegenomen worden bij het bepalen van de vraagprijs.
Het huis moet nog veel aan gebeuren
Een opknap- of klushuis is ook te verkopen, maar wel voor de juiste prijs. Er zijn potentiële kopers die juist op zoek zijn naar een opknapper, maar ze willen niet de hoofdprijs betalen voor het huis. Makelaars weten hoe de regionale huizenmarkt eruitziet en wat een redelijke vraagprijs is voor een opknapper.
Bouwkundig expert inschakelen
Vaak schakelt de koper een bouwkundig inspecteur in voordat de koop definitief wordt gemaakt. Ook wordt dit soms opgenomen als ontbindende voorwaarde. Wil je een huis kopen en een bouwkundige inspectie uit laten voeren? Klik dan hieronder om naar de pagina te gaan waar je een bouwkundig rapport aan kan vragen.
Ligt jouw huis waarschijnlijk moeilijk in de markt? Vraag dan een gratis waardebepaling aan van de plaatselijke makelaar. Hij/zij kan je goed en eerlijk adviseren over je verkoopkansen
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar