Denk na voordat je een huis koopt
12 juni 2021 
in Vragen
5 min. leestijd

Denk na voordat je een huis koopt

Een huis kopen.

De hoogte van de taxatiewaarde bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Dat is wat mensen zich niet realiseren. Overbieden is de norm maar daar kunnen behoorlijke risico’s aan kleven. Alles wat meer geboden wordt dan de taxatiewaarde moet uit eigen middelen worden voldaan. Bied je 25.000 euro meer dan de taxatiewaarde? Dan moet je dat geld er zelf bijleggen. Voor doorstomers is dat makkelijker te doen dan voor starters. Doorstromers hebben vaak overwaarde in hun huidige huis. Die gebruiken ze voor de volgende woning. Starters hebben dat niet en zijn afhankelijk van spaargeld of soms hun ouders. De woningmarkt begint hiermee op alle punten scheuren te vertonen en de vraag is hoe hier iets aan kan worden gedaan.

Meer dan 60 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht en op het moment dat ik dit artikel schrijf is dit percentage waarschijnlijk al hoger. We hebben het hier over een landelijk percentage waarbij in de grote steden het percentage nog een stuk hoger ligt.

Het overkomt velen in Nederland. Wanhopig op zoek naar een huis, meerdere keren bieden en wachten totdat het wel een keer lukt. Sommige kopers hebben besloten om ten koste van alles de woning te bemachtigen. Hieruit volgt een extreem hoog bod en de vraag is of dit een slimme keuze is. Wat moet je anders hoor ik van kopers. We willen gewoon dat huis en zijn bereid om daar de hoofdprijs (en meer) voor te betalen.

Aankoopmakelaar inschakelenOok aankoopmakelaars zitten soms met de handen in het haar. Enerzijds moet je de klant beschermen en anderzijds wil je ze ook helpen bij het kopen van een huis. Die balans is volledig zoek en sommige makelaars hebben besloten kopers niet meer te begeleiden bij de aankoop en deze dienst maar even te schrappen. De reden hiervoor is het lage aanbod en de vele biedingen die verkopers op hun huis krijgen. Sommige makelaars willen alleen nog als aankoopmakelaar functioneren wanneer de woningzoeker ook het huis via hem/haar verkoopt. De combinatiedeal om zo meer aanbod binnen te halen. Aan de aankoopzijde valt immers steeds minder te verdienen.

Ik kan me voorstellen dat het voor bieders enorm spannend is. Je hebt een leuk huis gezien, belt de makelaar voor een bezichtiging en krijgt te horen dat er al 60 aanvragen zijn. Met pijn en moeite is het gelukt om een afspraak te plannen waarbij je de woning 15 min mag bekijken. Dit op zich is al een aanfluiting. Een kwartier kijktijd voor een huis van 4 of 5 ton. Je weet dat er enorm veel interesse is en de verkoopmakelaar doet er nog een schepje bovenop.

Je mag bieden tot vrijdag 15:00 uur, daarna zullen de verkopers een keuze maken. Blind bieden is de procedure waarbij je niet weet wat iemand anders heeft geboden. Je besluit 30.000 euro te overbieden maar je krijgt de woning niet. Iemand anders heeft meer geboden terwijl jij dacht dat jouw bod al extreem hoog was. Dit overkomt veel mensen waardoor de grens steeds verder opschuift. Hierbij worden steeds grotere risico’s genomen en je vraagt je af waar dit heengaat.

Afzien van het financieringsvoorbehoud of de bouwkundige keuring zie je steeds vaker, met alle gevaren van dien. Afgelopen week gaf Vereniging Eigen Huis enkele tips bij een huis kopen.

  • Schakel een aankoopmakelaar in
  • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
  • Bied met financieringsvoorbehoud
  • Sluit een rechtsbijstandsverzekering af

Daarnaast werd er gewezen op een rechtsbijstandverzekering voor het geval het toch misgaat. Vooral op die bouwkundige keuring werd de nadruk gelegd. Zo zou je voor het tekenen van de koopovereenkomst of in ieder geval binnen de 3 dagen bedenktijd de bouwkundige keuring uit moeten laten voeren. Wanneer er 5 of 10 bieders zijn waarbij er een paar zonder financieringsvoorbehoud en bouwkundige keuring bieden mag je drie keer raden wie de woning niet krijgt. Je zou een bouwkundige keuring zelfs na de wettelijke bedenktijd kunnen overwegen.

Te hoge directe herstelkosten

Bouwkundige keuring aanvragenWanneer de herstelkosten te hoog zijn eist de bank dat deze werkzaamheden direct worden uitgevoerd. Dat gaat vaak via een bouwdepot. Indien je de hypotheek hiervoor niet rond krijgt kun je een beroep doen op de ontbindende voorwaarde financiering maar dan moet die wel zijn opgenomen in de koopovereenkomst. Het is ook niet erg netjes op later nog met het verzoek voor een bouwkundige keuring aan te komen en het is beter dit direct bij je bod te vermelden. Maar wat moet je anders?

Willen de verkopers wel meewerken?

De vraag is of de verkopers later nog willen meewerken aan een bouwkundige keuring want je hebt tezamen met je bod aangegeven af te zien van een bouwkundige keuring. Makelaars hebben hiervoor biedformulieren waarin je dit soort vragen beantwoord. Dat gebeurt ook via online biedingsformulieren. Als koper zit je dus een beetje klem. Enerzijds wil jij jezelf beschermen en anderzijds wil je graag dat huis. Ik adviseer je dan ook altijd een aankoopmakelaar in te schakelen die meer kennis van zaken heeft.

Beste hypotheekadviseurSommige mensen liggen er zelfs van wakker en de teleurstelling is groot wanneer je de woning niet wordt gegund. De schrik kan zelfs nog groter zijn wanneer je flink hebt overboden en de hoogste bieder bent. De twijfel kan toeslaan en de vreugde van een ander huis kan snel omslaan in paniek. Koop dus altijd een huis die enigszins op de toekomst is voorbereid en waar je langer zou kunnen wonen wanneer de woningmarkt dit van je vraagt. Je betaalt dan misschien te veel maar dat kan je uitsmeren over meerdere jaren waarbij je ook aflost. Zouden de huizenprijzen over 10 jaar lager zijn kun je waarschijnlijk toch gewoon verkopen omdat je deel van de hypotheek hebt afgelost. Zorg er dus voor dat je een hypotheek neemt waarbij je aflost. Raadpleeg hiervoor de hypotheekadviseur.

Conclusie:

Laat je niet gek maken en schat je kansen goed in. Zet door maar doe geen onverantwoorde dingen waar je later spijt van krijgt. Ga slim om met de biedprocedures en laat je begeleiden door een aankoopmakelaar. Zorg dat je een toekomstbestendig huis koopt waar je in ieder geval meer dan 10 jaar kan wonen. Sluit een hypotheek af waarbij je aflost. Zelf heb ik er ooit voor gekozen een hypotheek af te sluiten waarbij je boetevrij extra af mag lossen. Neem deze tip in je beslissing mee.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor