Hoe blijf je kalm bij een huis kopen in deze woningmarkt?
02 maart 2021 
4 min. leestijd

Hoe blijf je kalm bij een huis kopen in deze woningmarkt?

Kalmte kan je redden is het motto, maar hoe doe je dat als je al 6 of 7 keer hebt geboden en telkens achter het net vist.

Het lijkt wel alsof het steeds gekker wordt op de woningmarkt en we vragen ons af wanneer dit stopt. De lage rente en het lage aanbod stuwt de prijzen steeds verder op en woningzoekers beginnen het soms zat te worden. Rustig blijven in deze gekte blijkt lastiger dan gedacht.

Het verhaal van Rick en Joanne

Zo ook Rick en Joanne, een jong stel van 24 en 23 die op zoek zijn naar een huis in Zwolle. Rick komt van oorsprong uit Groningen en Joanne uit Utrecht. Zwolle is daarbij een soort van centraal punt waar ze graag willen wonen. En dat hoor ik vaker, Zwolle ligt centraal en mede daardoor erg populair. Daarnaast is de werkgelegenheid er goed en is het gewoon een mooie stad. Joanne werkt inmiddels in Amersfoort en Rick heeft een baan gevonden in Kampen, beide plekken zijn goed bereikbaar vanuit Zwolle. De keus was dan ook niet moeilijk maar een huis vinden wel. Het woningaanbod is er laag en Zwolle is populairder dan ooit.

Een wachtlijst?

Verschillende aanvragen voor bezichtigingen bij meerdere woningen hebben ze aangevraagd maar zo komen zelfs op een wachtlijst wanneer ze niet snel genoeg reageren. Doordat ze beiden werken krijgen ze soms niet op tijd het nieuwe aanbod mee. Dan zijn ze dus te laat. Bij de woningen waar ze wel kunnen kijken zitten de bezichtigingen binnen een mum van tijd vol en staan ze als kopers in de rij. De biedprocedure volgt die lijkt op een soort inschrijving. Iedereen kan z’n bod neerleggen en de verkoper maakt daaruit een keuze. Dat is een biedstrategie die je steeds vaker ziet. Hiermee haalt de verkoper er het maximale uit. Als koper maak je weinig kans omdat degene met de diepste zakken nou eenmaal op de eerste rij zit. Ook met het achterwege laten van het financieringsvoorbehoud wordt er een voorkeurspositie gecreëerd maar zo’n risico durven zij niet te nemen.

Diepe zakken en/of grote risico’s

Het betekent dus dat degene met het meeste eigen geld, en misschien zelfs de grootste leencapaciteit in combinatie met het achterwege laten van het financieringsvoorbehoud de meeste kans maakt op een huis. Degene die een risico durft te lopen staat vooraan in de rij. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van de overheid. Daarnaast wordt er nogal eens afgezien van een bouwkundige keuring omdat je met die voorwaarde nou eenmaal minder kans maakt. Ook dat is niet de bedoeling geweest dit verplicht op te nemen in de koopovereenkomst om de koper hierop te wijzen. Het woningbeleid met bijbehorende regels deugt dan ook van geen kanten.

Ga naar meer informatie over een huis kopen >>

> Wel of geen aankoopmakelaar?

Maak je met een aankoopmakelaar meer kans?

Ze vroegen ze af hoe het verder moest, zo kon het ook niet langer, ze hebben niet de diepste zakken en het financieringsvoorbehoud laten vallen is geen optie. Ook de hypotheekadviseur gaf aan dat dit niet verstandig is. Zouden we met een aankoopmakelaar meer kans maken vroegen ze zich af? Ze besloten om een gesprek aan te gaan met een aankoopmakelaar om te horen wat die voor hen kon betekenen. De aankoopmakelaar kost natuurlijk ook geld en dat geld kunnen ze niet besteden voor het huis, maar zonder huis hadden ze hier ook niets aan. De doelstelling was om binnen 3 maanden een huis te vinden maar ze waren al een dikke 4 maanden bezig en nog steeds geen positief resultaat. De aankoopmakelaar moest uitkomst bieden maar veel vertrouwen hadden ze er nog niet in.

Of je met een aankoopmakelaar meer kans maakt is van vele factoren afhankelijk en aankoopmakelaars kunnen ook niet toveren. Ze zitten wel dieper in de markt en vangen nogal eens signalen op voordat een huis online verschijnt. Zo dachten Rick en Joanne er ook over. De kans vergroten door een aankoopmakelaar in te schakelen en daarmee vertrouwen krijgen dat het lukt. Ze gingen een bemiddelingsovereenkomst met de aankoopmakelaar aan waarbij ze zelf actie mee moesten zoeken. Het was een intensief traject en uiteindelijk zijn er afspraken voor bezichtigingen gemaakt bij een aantal leuke huizen.

Op pad met de aankoopmakelaar

Ze hadden afgesproken dat ze de eerste keer alleen het huis gingen bekijken. Als het gevoel goed zat en ze er verder mee wilden zou de aankoopmakelaar bijspringen. Mocht er vooraf een biedprocedure online staan dat kijkers tot een bepaalde tijd konden bieden zou de aankoopmakelaar direct meegaan. Zogezegd, zo gedaan en na drie huizen werd er via de aankoopmakelaar geboden en was het raak. Op advies van de aankoopmakelaar werd er slim geboden en een persoonlijk verhaal toegevoegd aan het bod. Hiermee werd een gunfactor gecreëerd wat in combinatie met wat andere slimme voorwaarden werd geaccepteerd. De gegevens werden uitgewisseld en de koopovereenkomst opgemaakt. Rick en Joanne waren verschrikkelijk blij en gaven aan dat het zonder de aankoopmakelaar nooit was gelukt. Dat is een mooie opsteker voor de aankoopmakelaar die er weer tevreden klanten bij heeft.

De aankoopmakelaar doet natuurlijk veel meer dan een huis bezichtigen en je helpen met het bieden. Je hebt aan hem/haar een houvast en goede adviseur. In zo’n aankooptraject zijn er een aantal bepalende punten waar je op moet letten voordat het misgaat. De aankoopmakelaar controleert alles en geeft aan wat wel of niet door de beugel kan. Ook is er een bepaalde gelijkwaardigheid met de verkoopmakelaar. Ze spreken dezelfde taal en weten exact wat ze bedoelen. Hiermee word je een serieuze koper of dat nou terecht is of niet.

Tip: Bekijk ’s avonds al de websites van makelaars want woningen die worden aangemeld verschijnen vaak pas de volgende dag in je mailbox. Dan zit je waarschijnlijk op je werk en ben je misschien al te laat.

Conclusie:

Gebruik de kennis en het netwerk van makelaars en de aankoopmakelaar en vergroot daarmee je kans. Ik ben ervan overtuigd dat je met een aankoopmakelaar meer kans maakt, ook in deze markt waar het dringen is. Natuurlijk kost een aankoopmakelaar geld maar eerlijk en onafhankelijk advies waarmee je de kans op een huis enorm vergroot is ook iets waard. De keuze is aan jou!

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Verhuisplanner en verhuizen

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor