Hoe kies ik een makelaar?
26 februari 2021 
4 min. leestijd

Hoe kies ik een makelaar?

Op de vraag hoe kies ik een makelaar geven we hieronder antwoord. Makelaars zijn er in allerlei soorten en maten. De eerste vraag die jij jezelf zou moeten stellen welk soort makelaar je zoekt. Is dat een verkoopmakelaar of een aankoopmakelaar.

Makelaar kiezen

In sommige gevallen worden buren, vrienden of familie gevraagd of ze nog een goede makelaar weten die ze aanraden. Veelal wordt er op internet gezocht naar een goede makelaar. Dat is lastiger dan je denkt want wat voor de één een goede makelaar is, hoeft dat voor de ander niet zo te zijn. De behoefte van de mens verschilt nou eenmaal per persoon.

Hoe vind ik reviews van makelaar?

Dit is een belangrijk punt maar hoeft wederom niet leidend te zijn. Makelaars nodigen hun klanten uit om een review, lees beoordeling te schrijven. Ook als bezichtiger kun je soms ergens je mening achterlaten. Neem dit mee in je beslissing voor welke makelaar je kiest.

Kan ik meerdere makelaars uitnodigen?

Dat zou ik zeker aanraden, twee tot drie makelaars is gemiddeld waarbij er een afspraak wordt gemaakt om kennis te maken. De makelaar komt langs voor een verkoopgesprek met gratis waardebepaling. Hierdoor weet je precies wat je van de makelaar kan verwachten. Ook de waarde van je huis wordt in kaart gebracht.

Krijg ik ook een offerte van de makelaar?

Dat verschilt, sommige makelaars leggen dit aan tafel uit maar anderen willen er even over nadenken en komen later met een waarderapport en makelaarsofferte. Dat kan ook met het type huis te maken hebben. Val je als verkoper niet in de doelgroep die de makelaar aanspreek kan het zijn dat er geen match is. Ook een makelaar kiezen blijft naast de klik die er moet zijn toch een gevoelskwestie.

Welke werkzaamheden verricht de makelaar?

Over het algemeen nemen makelaars naast het invullen en aanleveren van de benodigde documenten het hele traject voor hun rekening. Dat gaat van eerste waardebepaling tot overdracht bij de notaris en alles wat daarbij hoort. Sommige makelaars bieden ook deeldiensten aan waarbij je zelf een handje kan helpen. Denk hierbij aan het zelf verzorgen van de bezichtigingen.

Mag ik ook zelf mijn huis verkopen?

Dat mag, tegenwoordig zijn er steeds meer tools om je huis zelf te verkopen. Toch kleeft hier een risico aan wanneer je er geen verstand van hebt. Dat kun je ondervangen om hulp in te schakelen. Je kunt de koopovereenkomst door een expert op laten maken of de presentatie laten verzorgen. Via NLVERHUIST kan je zelf je huis kosteloos plaatsen en eventueel aanvullende producten of diensten afnemen. Dat is overigens geen verplichting om je huis te koop aan te bieden. Het plaatsen van je huis op NLVERHUIST is geheel gratis.

Ik wil mijn huis op NLVERHUIST aanbieden >>

> Ik wil eerst meer weten over m’n huis verkopen

Wat zijn de risico’s bij zelf mijn huis verkopen?

Zoals aan alles zijn er altijd risico’s verbonden dat er iets niet gaat zoals je graag zou willen. Schakel hulp in om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat je aan de meldingsplicht voldoet en besteed juridische zaken uit aan een expert. Hiermee verklein je de kans dat er iets misgaat. Daarnaast is het altijd zinvol om een rechtsbijstandsverzekering achter de hand te hebben. Mocht er toch iets misgaan heb je in ieder geval iets achter de hand.

Kan de notaris de koopovereenkomst ook opmaken?

Dat kan inderdaad, veel notarissen bieden deze dienst aan. Er zijn zelfs gebieden waarbij de notaris verplicht de koopovereenkomst op moet maken in plaats van dat de makelaar dit doet.

Wat zijn de voordelen van zelf je huis verkopen?

Hiermee bespaar je op makelaarskosten maar de vraag is of je hiermee in werkelijkheid kosten bespaart. Makelaars weten de prijs vaak wat op te trekken en verdienen ze de makelaarskosten al snel weer terug. Ik snap dat je in deze markt overweegt je huis zelf te verkopen. Dat is een goede optie om te overwegen maar doe het dan wel goed. Daarnaast is het rondleiden van potentiële kopers een leuke bezigheid. Je leert de mensen kennen en kan zeker op basis van de gunfactor misschien makkelijker een beslissing nemen.

Wat zijn de nadelen van zelf je huis verkopen?

Het grootste nadeel zit in de tijd. Door alle afspraken zelf te plannen en rondleidingen te geven wordt het een intensief traject. Daar moet je wel tijd en zin in hebben. Dit heeft voor- en nadelen want je bent als verkoper vaak wel weer flexibel. Kijkers kunnen dan ook eventueel ’s avonds of in het weekend komen. Denk er wel aan dat je emotioneel betrokken bent bij de verkoop, de makelaar is dat niet. Neem hiervan een beetje afstand en probeer het te zien als een zakelijk project.

Kan ik ook later hulp in schakelen van een makelaar?

Bij sommige makelaars kan dit inderdaad en bij anderen weer niet. Denk er van tevoren goed over na wat je zelf wilt doen of uit wilt besteden. Dat geeft rust en zekerheid. Het gaat om veel geld dus neem geen overhaaste beslissing.

Hoe krijg ik de verschillen van makelaars in beeld?

Natuurlijk doen alle makelaars hetzelfde maar toch zitten hier vaak grote verschillen in. De makelaar zelf maakt tegenwoordig het verschil. De meeste tools die makelaars gebruiken zijn hetzelfde dus daar winnen ze de oorlog niet mee. Bekijk verschillende opties en maak gewoon een afspraak met meerdere makelaars. Hierbij breng je de verschillen in kaart. Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen. Je hebt vertrouwen in de makelaar dat deze het beste met je voor heeft. Dat is overigens ook een verplichting van de makelaar.

Moet ik ook een overeenkomst met de makelaar tekenen?

Dat klopt, je tekent een overeenkomst tot aan- en/of verkoop. Dat kan apart of gecombineerd. Hierin worden allerlei zaken en afspraken opgenomen zodat beiden precies weten waar ze aan toe zijn. Dit wordt vaak een bemiddelingsovereenkomst of opdracht tot dienstverlening genoemd. Lees deze goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

Conclusie:

Een makelaar kiezen kan een hele opgave zijn maar uiteindelijk draait het vaak om gevoel. De courtage of opstartkosten kunnen iets afwijken maar uiteindelijk zit daarin niet het grootste verschil. Ook het presenteren van de woning is de laatste jaren naar een hoger niveau getild. Het grootste verschil zit in de makelaar zelf. Heb jij voldoende vertrouwen dat de makelaar van je keuze het voor je gaat regelen? Maak dan die keuze. Wil je liever zelf verkopen? Schakel dan voor de randzaken een expert in. Dat kan ook via deze site. Klik daarvoor bovenaan in het menu op bestel.

Bestel dienst of product >>

> Meer over diensten of producten bestellen

Veel gestelde vragen:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Energielabel en hypotheekadviseur

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor