Begin met een onderzoek naar de waarde. Makelaars bieden veelal een gratis een waardebepaling aan. Hij/zij komt langs om de woning te bekijken en een waardeadvies af te geven. Ook ontvang je dan vaak een offerte waarin bijvoorbeeld de courtage en makelaarskosten staan vermeld.
Bekijk en vergelijk
Veel verkopers hebben al een idee van de warde omdat ze van tevoren online al veel vergelijkbare woningen hebben bekeken. Ook kunnen via het kadaster gegevens over de waarde worden opgevraagd. Goed onderzoek en vergelijken is naast advies van de hypotheek adviseur een goede eerste stap.
Mooie presentatie
Bespaar niet op de presentatie en start met het verkoopklaar maken van de woning. Schakel desnoods een stylist in die je adviseert hoe je de woning het beste kan presenteren. De eerste klap is een daalder waard dus maak daar gebruik van. Schakel een professionele fotograaf in en laat de woning opmeten zodat er plattegronden beschikbaar zijn. Dat is natuurlijk geen verplichting maar zorgt wel voor betere informatie naar de geïnteresseerden.
De juiste marketing
Zorg ervoor dat je jouw huis onder de aandacht brengt. Verkoop je via een verkoopmakelaar? Dan regelt het makelaarskantoor dit vaak voor je. Plaats je huis ook kosteloos op onze website. Zorg voor een groot bereik en deel je woning via Social Media. Vraag vrienden, familie en kennissen je huis te delen. Hoe meer mensen de woning zien des te groter de kans op een goede verkoop.
Laat iedereen maar komen?
Denk erover na hoeveel mensen je binnen wilt hebben. Meestal wil de verkoper iedereen de woning laten zien maar bij meer dan 100 aanvragen voor bezichtigingen begint het meer op een dagtaak te lijken. Daarnaast willen kijkers vaak geen weken wachten voordat ze uitsluitsel over hun bod willen krijgen. Plan bezichtigers achter elkaar en maak een keuze hoeveel mensen je de woning wilt laten zien.
Onderhandelen of bieden bij inschrijving?
Onderhandel je zelf of doet de makelaar dit voor je. Kunnen bezichtigers bieden via inschrijving of heb je een andere biedprocedure bedacht? Zorg ervoor dat dit van tevoren helder is en communiceer dit met de potentiële kopers. Wees altijd eerlijk naar de kopers toe en behandel ze zoals jijzelf ook behandeld zou willen worden.
> Meer producten en diensten uitbesteden
De deal
Sluit de mondelinge deal en leg afspraken vast. Verzamel gegevens en laat de koopovereenkomst opmaken. Nadat partijen akkoord zijn met de inhoud kan er getekend worden. Een dag na het tekenen begint de wettelijke bedenktijd voor de koper.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie