Tips huis zelf verkopen
Op internet zijn enorm veel tips te vinden over hoe je zelf je huis kunt verkopen zonder makelaar. Vaak zijn deze tips niet compleet, een uitzondering daar gelaten. Een huis zelf verkopen gaat om details. Een klein detail kan een groot verschil maken. Deze pagina zal regelmatig worden bijgewerkt aan de behoefte van de tijd waarin we ons bevinden. De woningmarkt is enorm aan verandering onderhevig en ook de dienstverlening van de makelaar verandert continu. Wil je zelf je huis verkopen? Dan moet je deze pagina over woning zelf verkopen gelezen hebben.
Waarom je dit artikel eerst moet lezen voordat je zelf je huis verkoopt via internet!
In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten wanneer je zelf je huis wilt verkopen en deel ik kennis die geen enkele makelaar met je deelt. Ik geef je geldbesparende tips en adviezen geven waar je zoal op moet letten. Dit artikel zal je behoeden voor onnodige fouten. Ook de voor- en nadelen van een woning zelf verkopen zal ik behandelen.
Voorwoord je woning zelf verkopen
Het lijkt zo makkelijk, even een paar foto’s maken, uploaden naar internet en de kopers staan in de rij. Wanneer je er zo over denkt moet ik je helaas teleurstellen. Misschien lukt het je om zelf je huis op die manier te verkopen, maar het maximale zul je er echt niet mee uithalen. Alles begint met een plan. Maak een plan van wat je allemaal nodig hebt om je huis op een goede manier zelf te kunnen verkopen. Je kunt dit artikel daarvoor gebruiken en hier en daar wat aanpassen naar jouw wensen.
Het verhaal van “zelf verkopers” Jan en Monique
Ik zal je een voorbeeld geven en een ervaring met je delen. Hieronder vertel ik je een verhaal over een waardebepaling van een huis, het delen via Facebook en het plaatsen op internet en waar het mis ging bij het zelf verkopen. De namen heb ik vanwege privacy bewust veranderd.
Eerst huis kopen, dan verkopen
Jan en Monique hadden een leuk huis gezien in een dorpje verderop. Ze maakten een afspraak voor bezichtiging met de verkopend makelaar om het huis te bekijken. Na de eerste afspraak waren ze zo enthousiast dat ze direct een bod deden. Slim genoeg deden ze dat onder voorbehoud van verkoop eigen woning. Dat betekent in het kort gezegd; wanneer de eigen woning niet binnen een afgesproken termijn wordt verkocht de deal niet doorgaat. Jan en Monique waren helemaal blij met het nieuwe huis. Hun eigen woning staat in een grote stad waar woningen als warme broodjes werden verkocht dus geen vuiltje aan de lucht dachten zij.
Gratis waardebepaling van de plaatselijk bekende makelaars
Ze nodigden enkele makelaars uit voor een gratis waardebepaling. Daarmee kregen ze een goed inzicht in de marktwaarde en verkoopkansen van hun huis. Impulsief besloten ze om de woning zelf te gaan verkopen. Binnen een mum van tijd werden er een paar foto’s gemaakt en werd de woning via Facebook gedeeld. Om de verkoop kracht bij te zetten sloten ze een overeenkomst af met een internetmakelaar. De foto’s die waren gedeeld via Facebook kwamen nu ook op internet terecht. Er werd snel een tekst in elkaar gezet en klaar is Kees. Tenminste dat dachten ze.
Bezichtigingen van het huis
Waar het normaal gesproken kijkers regende in de prijsklasse van de te verkopen woning, bleef het bij hun woning stil. Heel erg stil. Geen enkele kijker in de eerste weken te vinden. Ze vroegen de buren om raad maar die durfden ook geen eerlijk antwoord te geven.
Wat is er aan de hand?
Wat was er nou aan de hand? Andere woningen in de straat werden wel verkocht voor de hoofdprijs maar bij Jan en Monique bleef het stil. Als het stil blijft komt ook de nieuwe woning in gevaar bedachten ze. Enkele keren was er contact met makelaars maar tot een bezichtiging kwam het niet. Opeens diende iemand zich aan. Jan en Monique stortten zich helemaal op die bezichtiger en deden alles om het huis aan te prijzen. Echter direct na binnenkomst gaf deze kijker aan dat dit niet helemaal de woning was die hij zocht. Teleurgesteld bleven Jan en Monique achter. Ze hadden hun hoop gevestigd op deze kijker. Kans verkeken.
Nog steeds niet verkocht
Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is de woning nog steeds niet verkocht. Jan en Monique hebben de verkopers van hun nieuwe huis gevraagd de datum op te schuiven zodat ze meer tijd krijgen om hun huis te verkopen. Deze verkopers zijn daarmee akkoord gegaan onder voorwaarde dat ze alles op alles zouden zetten hun huis succesvol te verkopen. Jan en Monique hebben inmiddels twee maal de prijs verlaagd maar nog steeds komen er geen kijkers en wordt hun woning niet verkocht. Ze snappen er helemaal niets van.
Waar ging het hier mis?
Ik roep het al sinds dat ik makelaar ben. Een huis kopen is gevoel en dat gevoel begint al online. Eigenlijk moet alles kloppen, van begin tot eind. In een kopersmarkt maar ook in een verkopersmarkt zul je werk van de verkoop moeten maken. Onderschat dat niet. Daar ging het bij Jan en Monique ook mis. Kijk door de ogen van de koper. Dat lijkt makkelijker dan gezegd dan gedaan. Over het algemeen hebben we last van rommelblindheid zoals Ikea dat noemt. We wonen al jaren in hetzelfde huis en waarom zouden we zoveel spullen weghalen. Daar moeten ze maar doorheen kijken. Ook die paarse muur moeten ze maar doorheen kijken. FOUT! Bijna niemand kan hier doorheen kijken. Een huis kopen is gevoel weet je noch? Maak het huis zo neutraal mogelijk zonder dat het sfeer verliest. Een witte kleur is altijd goed, dat is ook makkelijk te combineren met andere kleuren. Dat geldt ook voor een dekbed. Houd de woning rustig en stem de kleuren op elkaar af.
+huis of klushuis?
Dat geldt ook voor een gedateerde keuken of badkamer. Kopers zijn nou eenmaal gek op huizen die helemaal af zijn. Dat noem ik een plushuis (+huis). Wanneer een bezichtiger een huis komt bekijken en overal werk ziet. Is de kans vrij groot dat die afhaakt. Bijna niemand is op zoek naar een werkhuis of klushuis. Teveel kluswerkzaamheden zaait twijfel. En bij twijfel weet je wat ze zeggen. Natuurlijk zijn er mensen die speciaal op zoek zijn naar een klushuis. Dat zijn vaak handige klussers die goed verstand van huizen en klussen hebben. Maar dat is maar een heel klein percentage. Jij moet je richten op de grote doelgroep.
Een veel gebruikt excuus
Een veel gebruikt excuus is dat de koper het toch weer verft. Of: Wanneer ik het wit schilder wil de koper het misschien weer een andere kleur hebben. Zorg ervoor dat je huis neutraal en netjes is. Pak de kwast en maak jouw woning zoveel mogelijk neutraal. Wit is altijd goed. Wit kun je namelijk aankleden met accessoires. Bij wit past bijna elke kleur.
Jan en Monique dachten ook dat hun huis wel zou verkopen zonder enige investering. Opruimen was voor hun eigenlijk nog teveel gevraagd laat staan een muur wit maken. Dat overkomt jou toch hopelijk niet?
De presentatie
Jan en Monique hadden zelf een aantal foto’s van hun woning gemaakt en die gedeeld via Facebook. Ik moet erbij zeggen dat ik ze heb gezien toen ze online kwamen. Ik zou me persoonlijk dood schamen als iemand mijn huis in die staat zou zien. Laat staan dat die foto’s ook nog eens op internet terecht kwamen.
Welk doel heb jij met de presentatie
Bedenk eens wat voor doel jij hebt met je presentatie. Wil jij zoveel mogelijk geïnteresseerden voor je woning? Begin dan met een goede presentatie. Ik zeg het eigenlijk verkeerd. Begin met een fantastische presentatie. Overweeg zelfs om een styliste in de arm te nemen die je helpt de woning slim in te richten. Een huis kopen is gevoel. Weet je nog?
Fotoreportage
Bij veel internetmakelaars mag je de foto’s zelf maken. Wanneer je een goede vastgoed fotograaf bent kan ik me voorstellen dat je hier zelf de hand in wilt houden. Ben je geen vastgoedfotograaf? Blijf dan alstublieft met je vingers van de camera af. Mensen zijn visueel ingesteld en kijken over het algemeen als eerste de plaatjes van je huis voordat ze de tekst lezen. Deze plaatjes moeten ervoor zorgen dat ze staan te springen om een afspraak voor bezichtiging te maken. Ze moeten als het ware het beeldscherm worden ingezogen. De laptop moet open blijven staan met de foto van jouw huis op de voorgrond. Hoe je daarvoor zorgt? Besteed de fotografie uit aan een professional of kies een verkoopconcept die dit allemaal voor je regelt. Je hebt maar 1 kans voor een eerste indruk. Verpruts die niet.
Jan en Monique hebben hun eerste indruk verpruts door een slechte presentatie te delen via Facebook en Funda. Een gemiste kans die ze nooit meer recht kunnen zetten. Ook niet door hun woning even nieuw op internet te zetten. Ik hoop dat je beseft hoe belangrijk de foto’s zijn, besteed dat uit aan een professional. Dat is een absolute must voor een succesvolle verkoop. Een goede fotograaf hoeft niet duur te zijn en levert je enorm veel op.
Heb ik ook een video nodig?
Bij steeds meer woningen wordt een video of woningfilm aangeboden. Heb ik dat echt nodig? Ja en nee. Een video kan het positieve gevoel van de foto’s versterken. De foto’s zijn statisch en geven soms een minder goed beeld van de indeling. De video laat je zien hoe het echt is. Op de video kun je nagenoeg niets verbergen. En dat moet ook niet. Een video is geen absolute voorwaarde voor een goede presentatie maar versterkt de presentatie wel. Ook kun je met de video leuke dingen doen om extra op te vallen zoals delen via YouTube en Social Media.
Zijn plattegronden nodig?
Ik zeg ja, altijd! Plattegronden geven een goed beeld van de indeling. Dat is met name voor mannen erg belangrijk. Veel mannen kijken direct naar de plattegronden terwijl de vrouwen zich bezighouden met de foto’s. In gedachten zijn ze als bezig de woning naar hun eigen wens in te richten. Als je dat als verkoper voor elkaar krijgt ben je op de goede weg. Meet of nog slimmer, laat de woning opmeten volgens de NEN 2580 norm. Hiermee werken makelaars om de woonoppervlakte vast te stellen en voorkom je dat er een te grote afwijking zit in de oppervlaktes. Verwerk die gegevens in de plattegronden.
Hoe moet ik zelf een tekst schrijven?
Bedenk goed; beter goed gepikt dan slecht bedacht. Bekijk veel woningen die te koop staan of zijn verkocht op internet. Vertel dan jouw eigen verhaal. Geïnteresseerden zijn gek op stories. Vertel waarom jij zo’n fijn huis hebt en waarom je het destijds hebt gekocht. Misschien zou je zelfs de reden kunnen vertellen waarom je ervoor kiest te verhuizen tenzij het om gedwongen verkoop of een scheiding gaat. Breng jouw woonbeleving en hetgeen jij voelt over op de lezer. Dat klinkt misschien wat zweverig maar een huis kopen is gevoel. Weet je nog? Vermeld ook de indeling en zet de belangrijkste kenmerken bij bijzonderheden.
Ik stel verkopers weleens de vraag waarom heb je destijds de woning gekocht. In veel gevallen hoor ik; dit huis voelde direct goed en heeft…….. Dat gevoel staat voorop en dan pas komt de rest.
Tot slot: Begin met een duidelijke TITEL. Zet in die titel de belangrijkste bijzonderheden. Heb je vrij uitzicht, een garage, dakterras of zonnige tuin? Meld het kort en bondig in de header.
Tekst schrijven liever uitbesteden?
Vind je het moeilijk om een tekst te schrijven? Dan kun je ervoor kiezen dit uit te besteden. Er zijn genoeg tekstschrijvers die je (tegen betaling) willen helpen. Ken je iemand uit je netwerk die dat voor je wil doen? Een andere mogelijkheid is om de tekst te laten schrijven via NLVERHUIST.
Meldingsplicht
Als verkoper heb je een meldingsplicht. Zorg dat je daar aan voldoet. Dit wordt ook wel vragenlijst of informatielijst genoemd. Vul ook de roerende zakenlijst in zodat duidelijk is wat achter blijft of meegaat. De roerende zakenlijst is de lijst die nogal eens verkeerd wordt ingevuld. Kijk daar van tevoren goed naar en beslis hoe je die invult. Plaatst een kijker een bod maar wil hij/zij het zonnescherm bij de deal in? Dan kun je dat later aanpassen wanneer je met het voorstel akkoord bent gegaan.
Tip: Zorg voor een fantastische presentatie en voldoende informatie zodat je kopers verleidt om op jouw woning te komen bekijken.
Is jouw presentatie klaar?
Heb je overal aan gedacht? Is de presentatie helemaal klaar? Laat hem door iemand anders controleren. Dat kan een familielid, buurvrouw of een vriend zijn. Ook kan het de internetmakelaar zijn waarmee je samenwerkt. Als iemand de presentatie maar controleert. Vergeet niet de spelfouten eruit te halen! Voeg de benodigde informatie toe aan de presentatie en maak een brochure. Verkoop je via een internetmakelaar zorg er dan voor dat je van tevoren weet wie de brochure maakt.
De presentatie van jouw huis is klaar, en nu?
Nu gaat het erom de woning bij zoveel mogelijk woningzoekers onder de aandacht te brengen. Heb je daar al over nagedacht? Waarschijnlijk wel. Het ligt voor de hand je woning te delen via Social Media en te plaatsen op internet. Kies een slim moment om jouw woning online te zetten. Zet bijvoorbeeld je huis niet tijdens een vakantieperiode online. Onze ervaring is dat je dan veel minder kijkers binnen krijgt.
Volgas online
Jouw huis verdient het om volgas online te gaan zoals ik dat altijd noem. Zoveel mogelijk woningzoekers bereiken in een korte tijd. Jij wilt PIEKEN met je huis. Jij wilt meerdere bezichtigingen in korte tijd. Schaarste creëren waardoor kijkers kopers willen worden en hoger gaan bieden. Bedenk ook van tevoren wanneer je de kijkers wilt inplannen. Houd controle over de kijkmomenten en laat je niet verleiden je teveel aan te passen aan de mensen die jouw huis willen bekijken. Wanneer iemand echt geïnteresseerd is past hij/zij zich aan naar jouw wensen.
Open huis organiseren op…
Wanneer er (te) veel aanmeldingen voor bezichtigingen komen is het misschien slim om een Open Huis te organiseren. Ik zal je een geheim vertellen. De allerbeste tijd om een Open Huis te organiseren is vrijdagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur. 1 uurtje maar? Ja, 1 uurtje maar! Dat is voldoende tijd om een huis te bekijken en enthousiast te worden ondanks dat er meerdere kijkers rondlopen. Ik heb dit al zo vaak gedaan, ik kan het wel dromen. Het resultaat is echt verbluffend.
Vertel tijdens zo’n Open Huis tot wanneer ze kunnen bieden. Maak desnoods biedformulieren die je uitdeelt. Pas ook je tekst na het Open Huis aan. Zet bovenaan, nog boven de header tot wanneer ze kunnen bieden. Hen je een enorm courant huis kan het voorkomen dat mensen al gaan bieden voordat ze jouw woning hebben gezien. Laat je niet gek maken en geef aan dat de verkoop van jouw huis start met een Open Huis op (datum en tijdstip). Er kunnen zelfs mensen zijn die vervelend gaan doen. Blijf bij je standpunt en word niet zenuwachtig. Wil je hier meer over weten? Bekijk ook het artikel; Hoe organiseer ik een succesvol open huis.
Losse bezichtigingen plannen met…
Wanneer je kiest voor losse bezichtigingen plan ze dan achter elkaar. Zorg ervoor dat de kijkers elkaar tegenkomen. Dat verhoogt de druk waardoor iemand die echt wil gaan bieden een beetje zenuwachtig wordt. Dat geldt overigens ook voor een Open Huis. Bekijk dit traject wat meer zakelijk. Zet je emotie wat meer aan de kant en wees duidelijk naar de kijkers. Wees altijd oprecht en eerlijk. Plan de kijkers slim in, dus wanneer je bijvoorbeeld bij een drukke school woont niet om 9 uur ’s ochtends wanneer alle ouders de kinderen komen brengen.
Het eerste bod is binnen
Vol enthousiasme lees je de mail, het eerste bod is binnen. Wat moet je doen? Als eerste, rustig blijven. Bevestig de ontvangst van het bod en geef aan dat je hier even over na wilt denken. Wanneer iemand jou persoonlijk belt. Vraag altijd het bod per mail te bevestigen. Zo heb je voor jezelf helder wat er is geboden en wat de overige voorwaarden zijn. Geef ook altijd aan wanneer je verwacht hier op terug te komen. Indien er meerdere biedingen zijn doe dan hetzelfde. Tijdens een Open Huis geef je aan tot wanneer er geboden kan worden. Daarna verzamel je de biedingen en slaapt er in ieder geval nog een nachtje over. Laat je hierbij ook niet gek maken. Vertel nooit wat een ander heeft geboden.
Een goede internetmakelaar voert voor jou de onderhandelingen en behoed je voor emotionele betrokkenheid tijdens de onderhandelingen of een biedproces. Deze makelaar zal voor jou de beste deal sluiten zonder dat je enig risico loopt.
Tip: Ben je zelf geen goede onderhandelaar? Schakel er dan een in! Die verdient z’n geld dubbel en dwars terug.
De deal is gesloten, hoe nu verder?
Nadat de deal is gesloten worden de gegevens verzameld en de gemaakte afspraken bevestigd. Ook de legitimatiegegevens maken daar onderdeel van uit. Met de verzamelde gegevens wordt de koopovereenkomst opgemaakt. Veel consumenten noemen dit een voorlopige koopovereenkomst of koopakte maar zo voorlopig is die overeenkomst niet.
Wanneer er is getekend heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. Die bedenktijd gaat in nadat de door beiden getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De verkoper kan er niet meer onderuit nadat de handtekening is gezet. Download geen voorbeeld overeenkomst van internet en ga niet zelf lopen klooien. De koopovereenkomst blijft namelijk ook geldig nadat je bij de notaris bent geweest. Dit is dus het allerbelangrijkste document tijdens het verkopen van een huis. Zorg ervoor dat een specialist de koopovereenkomst opmaakt zodat je geen onnodig risico loopt. Een goede internetmakelaar maakt voor jou de koopovereenkomst op.
Notariskeuze
In de meeste gevallen kiest de koper de notaris maar er kunnen ook redenen zijn om als verkoper de notaris te kiezen. Wanneer je als verkoper de notaris kiest moet je dit direct melden bij het sluiten van de deal. Liever nog, dit vermelden in de presentatie.
Getekende stukken naar de notaris
Normaal gesproken zorgt de verkopend makelaar ervoor dat de getekende koopovereenkomst naar de notaris wordt gestuurd. Die neemt de zaak in behandeling en neemt contact op met de verkopers en de kopers. De datum van overdracht staat in de koopovereenkomst vermeld net zoals financieringsvoorbehoud en de bankgarantie. Vraag altijd om een waarborgsom of bankgarantie en vermeld dat in de koopovereenkomst.
Eindinspectie of opleveringsinspectie
Voordat je naar de notaris gaat voor de juridische levering en de sleuteloverdracht heeft de koper er recht op de woning van tevoren te inspecteren. Plan dit ruim van tevoren, dit voorkomt stress en dat je te laat komt bij de notaris. Verzamel garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen en laat die achter in de woning. Ook de afvalpas behoort in de meeste gevallen bij de woning. Noteer de meterstanden en laat de handtekeningen op het opleveringsformulier zetten. Zo heb je altijd bewijs dat de meterstanden correct zijn en de woning conform afspraak is opgeleverd. Doe dit! Maak met je mobiel een foto van het ingevulde formulier waarop de handtekeningen staan. Zo heb je altijd een digitale versie. Ook kun je ervoor kiezen het formulier mee te nemen naar de notaris die enkele kopieën kan maken. (Dat is heel gebruikelijk)
Recht op sleutels
Nadat de juridische levering bij de notaris heeft plaatsgevonden heb je als koper recht op de sleutels. Verzamel als verkoper alle sleutels die je (ooit) hebt gehad. Denk er goed over na wie er allemaal een sleutel heeft en zoek ze op. Overhandig alle sleutels bij de notaris. Neem de sleutels mee naar de notaris en overhandig ze niet tijdens de eindinspectie. Ik zie het vaak gebeuren dat verkopers de kopers al de sleutels geven terwijl de handtekening bij de notaris nog niet is gezet. Als makelaar moet ik je adviseren dit niet te doen. Laat ook de sleutels niet op het aanrecht liggen want voor je het weet gooi je de deur dicht en ben je buitengesloten. Je zult de eerste (en de laatste) niet zijn.
Eindelijk…..
Eindelijk, je huis is verkocht en de overdracht heeft plaats gevonden. Tijd voor een borrel. Goed gedaan! Met de juiste hulp, tips, adviezen en informatie kun ook jij je huis zelf verkopen.
Doe het goed of doe het niet
Er zijn niet voor niets een aantal spreekwoorden zoals; De eerste klap is een daalder waard of een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor een huis verkopen. Hierbij is de kwaliteit van het gehele traject enorm belangrijk. Dit wordt nogal eens onderschat. Of je nu zelf verkoopt of via een traditionele makelaar. De kwaliteit bepaalt je succes. Bekijk de video voor meer informatie.
Vragen over zelf je huis verkopen
Hieronder een aantal vragen over je woning zelf verkopen. Ik kan me als verkoper voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is zoveel informatie beschikbaar dat je bijna niet meer weet waar je moet zoeken. In dit artikel heb ik je zoveel mogelijk informatie gegeven waarmee jij uit de voeten kunt. Mocht er toch nog iets onduidelijk zijn mag je me bellen en zal ik je vraag beantwoorden. Dat verplicht je tot niets en is geheel gratis. Heb je een leuk huis gezien waar je zou willen wonen? Maar wil je eerst weten wat jouw huis waard is? Vraag een gratis waardebepaling aan.
Vraag en antwoorden over je huis zelf verkopen:
Wat zijn de voordelen van je huis zelf verkopen?
Zelf verkopen is een stuk goedkoper dan een gemiddelde makelaar. Dat is ook de reden dat steeds meer verkopers ervoor kiezen het zelf te doen. Daarnaast houd je volledige controle over het verkooptraject. Je kunt buiten kantooruren bezichtigingen plannen en sneller schakelen dan de gemiddelde makelaar. Geïnteresseerden willen vaak geen 1,5 week wachten voordat ze een huis kunnen bekijken. Doordat de makelaar rekening moet houden met z’n agenda is het soms lastig(er) plannen. Het grootste voordeel vind ik de woonbeleving. De verkoper kan als geen ander de woonbeleving overbrengen op de kijker. Hij/zij heeft er enkele jaren gewoond en vertelt vanuit ervaring. Over het algemeen komt een verkoper ook eerlijker over bij een kijker. De makelaar is die snelle jongen die even het huis wil verkopen. Als verkoper kun je een gemoedelijke sfeer creëren en rustig de tijd nemen voor een bezichtiging. Je zou zelfs af kunnen sluiten met een kopje koffie. Daar heeft de makelaar over het algemeen geen tijd voor omdat de volgende afspraak snel volgt.
Wat zijn de nadelen van zelf verkopen?
Het grootste nadeel is tijd. Een huis zelf verkopen kost tijd. Heb je hier geen tijd voor kies dan voor een makelaar die ook de bezichtigingen verzorgt. Een ander nadeel is de planning. Als je fulltime werkt blijft er overdag niet zoveel tijd over voor een bezichtiging. Sommige kijkers willen juist graag overdag een huis bekijken. Het voordeel van flexibelere planning heb ik je verteld. In de winterperiode is het ’s avonds donker, als je fulltime werkt kun je vaak alleen maar ’s avonds of in het weekend plannen. Je bent dan meer aangewezen op de weekenden omdat een eerste bezichtiging in het donker vaak niet werkt. Alle rompslomp eromheen kost je ook veel tijd, daarnaast zit je met juridische vraagstukken en loop je een groot risico wanneer je onvoldoende kennis hebt. Makelaars hebben hier dagelijks mee te maken maar de gemiddelde verkoper niet. Ook moet de koopovereenkomst worden opgemaakt.
Conclusie:
Er zijn veel voordelen bij een huis zelf verkopen maar ook enkele nadelen zoals tijd. Heb je voldoende tijd en lijkt het je leuk de bezichtigingen zelf te doen? Dan is je huis zelf verkopen echt iets voor jou. Daarmee bespaar je enorm veel geld ten opzichte van een gemiddelde makelaar. Zorg in dat geval ervoor dat iemand je ondersteund zodat ook het juridische gedeelte goed en veilig verloopt. Zelfs makelaars kunnen zich vergissen.
De verzekering dekt de gemaakte fouten?
Laatst was ik in gesprek met een makelaar die voor een klant het huis had verkocht. Dit was gedaan met een no-risk (48 uurs) clausule. (In dit Blog zal ik je de details van deze clausule besparen). Waar het op neer komt is dat de makelaar een fout heeft gemaakt en de woning juridisch gezien aan 2 verschillende personen is verkocht. Beide kopers eisten de woning op. Door de makelaar moest een boete van 10% worden betaald aan een van de beide kopers. Het ging om een huis van 3 ton dus reken maar uit. Maar liefst € 30.000,- boete voor de makelaar omdat die een fout had gemaakt. Dat overkomt jou toch niet? Laat je daarom altijd bijstaan door een expert. Gelukkig liep het voor de makelaar ook goed af. Hij was door de beroeps aansprakelijks verzekering gedekt tegen deze fout en kreeg alles vergoed.
Is zelf een huis verkopen moeilijk?
Het aantal zelf verkopers stijgt met het aantrekken van de woningmarkt. Veel verkopers vragen zich af of een woning zelf verkopen moeilijk is. Vroeger werd er bijna altijd een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van een huis, dat was toen heel gewoon. Sinds de komst van internet is dat steeds vaker een internetmakelaar. Zelf een huis verkopen is niet moeilijk maar ook niet zonder gevaar. Zorg ervoor dat je altijd iemand om raad kunt vragen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Vooral de juridische afwikkeling en rompslomp er omheen is voor veel zelf verkopers lastig.
Brengt mijn huis net zoveel op dan wanneer ik via een makelaar verkoop?
Ja en nee, je huis kan net zoveel opbrengen dan verkopen via een traditionele makelaar maar dan moet je wel aardig wat kennis in huis hebben. De plaatselijke makelaar weet natuurlijk alles van de woningmarkt af. Zij hebben systemen waarin ze alle data beschikbaar hebben om een huis goed in de markt te zetten. Jij hebt dat vaak niet en moet het doen met hetgeen online beschikbaar is. Toch geloof ik in de samenwerking met een goede makelaar. Hiermee verkoop je samen je huis. Jij doet de bezichtigingen en de makelaar de onderhandelingen en de juridische afwikkeling. Ik zie dan geen reden meer waarom jouw huis minder op zal brengen.
Wat zijn de risico’s bij zelf mijn huis verkopen?
Onderhandelen is een vak apart. Makelaars doen dit dagelijks en weten de kneepjes van het vak. Als verkoper verkoop je maar enkele keren een huis in je leven. Je mist hierin (tenzij je een topverkoper bent) de ervaring van een makelaar. Goed onderhandelen zorgt altijd voor een hogere opbrengst. De juridische zekerheid vind ik zelf altijd wel een dingetje. Je wilt geen slapeloze nachten doordat er juridisch iets scheef zit. Een goede (internet)makelaar zal je hiervoor behoeden. Kijkers kunnen soms moeilijke (juridische) vragen stellen. Indien je zelf je huis verkoopt en geen backup hebt zul je hier zelf een antwoord op moeten vinden. Daarbij kan Google je natuurlijk helpen maar geen enkele situatie is hetzelfde.
Wie kan mij helpen mijn huis zelf te verkopen?
Wanneer je besluit je huis zelf te verkopen is het veiliger een goede makelaar in de arm te nemen. Via internet zoek je naar zelf verkoop concepten voor huizen. Vergelijk deze makelaars met elkaar en maak je keuze. Zelf houd ik niet van “proberen”. Je doet iets goed of je doet het niet. Half werk leveren lijkt goedkoop maar geeft nooit het gewenste resultaat. Ook niet in een verkopersmarkt. Denk maar terug aan het verhaal van Jan en Monique.
Kan ik mij huis zelf wel verkopen?
In principe kan iedereen (met goede ondersteuning) zijn eigen huis verkopen. Daarvoor heb je dan wel alle tools en adviezen nodig van een goede makelaar. Ik zie dat meer als samen verkopen terwijl het in de volksmond zelf verkopen wordt genoemd. Ik twijfel toch nog! Wanneer iemand twijfelt is meestal het advies om het niet te doen. Vaak is het ook de onwetendheid die ervoor zorgt dat iemand gaat twijfelen. Wanneer je twijfelt vraag ons dan om advies. Wij zullen je vragen eerlijk beantwoorden.
Hoe groot is de kans dat geïnteresseerde kijkers gaan overbieden wanneer ik zelf verkoop?
Die kans is zeker aanwezig. Sterker nog, wanneer je het goed doet kun je met de juiste strategie enorm veel bijdragen aan dit biedproces. Daarvoor moet je wel een aantal belangrijke regels volgen.
Indien je meer wilt weten over je woning verkopen dan kun je een gratis informatiegesprek aanvragen. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Klik op huis verkopen om een gratis informatiegesprek aan te vragen. Na ontvangst van jouw gegevens zullen we snel contact met je opnemen.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie