Wat doet een makelaar?

De makelaar.

Hierbij moeten we onderscheid maken tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar behartigd de belangen van de verkoper, en de aankoopmakelaar die van de koper. In de volksmond worden ze beiden makelaars genoemd en dat is ook zo. Dezelfde makelaar in een andere rol.

De verkoopmakelaar helpt je bij een huis verkopen. Het begint allemaal met een verkoopgesprek waarbij de makelaar langskomt voor een gratis waardebepaling en adviesgesprek. In z’n gesprek wordt er kennisgemaakt en bekijkt de makelaar de woning. Vaak heeft hij/zij al wat voorwerk gedaan zodat de waarde kan worden bepaald. Ook legt de makelaar zijn werkwijze uit. De aankoopmakelaar helpt je bij een huis kopen. Bekijk hiervoor het artikel: > Wat doet een aankoopmakelaar?

Vraagprijs bepalen

Dit is natuurlijk wat lastiger geworden in de huidige markt. De huizenprijzen zijn flink gestegen en de makelaar zoekt de balans tussen enerzijds de hoogste opbrengst en anderzijds een strategische vraagprijs om zoveel mogelijk mensen te interesseren voor jouw huis. Dit gaat in overleg met de verkopers want die zijn nou eenmaal de opdrachtgevers.  Geeft de makelaar jou een goed gevoel en is er een basis voor vertrouwen? Dan kan de verkoopopdracht worden gegeven.

De verkoopopdracht

Hierin staat vermeld wat de makelaar voor je doet en welke kosten hierbij horen. Ook het vervullen van de opdracht met bijbehorende courtage en soms de intrekkingskosten staan hierin vermeld. Zo’n document kan direct aan tafel worden getekend of later in digitale vorm. Zo’n document geeft rechten en plichten dus lees deze goed door voordat je tekent en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

Wat moet je zelf doen?

Ook van jou wordt actie verwacht. De verkoopopdracht moet worden getekend, het huis moet verkoopklaar worden gemaakt en het energielabel moet worden aangevraagd wanneer dit er nog niet is. Ook de vragen- en roerende zakenlijsten moeten worden ingevuld om aan de informatieplicht te voldoen en de kopers te informeren over hetgeen wat achterblijft, ter overname wordt aangeboden of meegaat.

De makelaar kan een stylist inschakelen om je te adviseren over hetgeen je zou kunnen veranderen voor een betere presentatie. Niet iedere makelaar werkt met een stylist. Wil je graag advies van een stylist? Dan biedt NLVERHUIST je deze mogelijkheid.

Ga naar stylist >

De foto’s en overige media (Presentatie)

Nadat de woning verkoopklaar is wordt de fotograaf ingeschakeld. Er worden foto’s gemaakt, vaak een video en plattegronden die daarna worden verwerkt in een mooie presentatie. Hierbij zijn vaak allerlei extra tools en media beschikbaar zoals een miniwebsite, een meetrapport, 360 graden foto’s of een VR-Tour waarbij de kijker virtueel door de woning kan lopen. De kosten die hieraan zijn verbonden behoren in de verkoopopdracht, ook wel opdracht tot dienstverlening (OTD) te staan.

Nadat de presentatie akkoord is zal de woning online gaan en kunnen bezichtigingen niet uitblijven, tenminste als je alles goed hebt gedaan. De makelaar voert de bezichtigingen uit tenzij je iets anders hebt afgesproken. Tegenwoordig wordt een woning veelal bij inschrijving verkocht waarbij de kijkers tot een bepaalde dag en tijdstip kunnen bieden. De biedingen worden met de verkopers besproken en er wordt een koper uitgekozen die het de woning wordt gegund.

Koopovereenkomst en notaris

De makelaar maakt de koopovereenkomst op (sommige gebieden de notaris) en stuurt deze ter controle naar koper(s) en verkoper(s) en/of diens aankoopmakelaar. Nadat alle partijen akkoord zijn wordt er een afspraak gemaakt om te tekenen. Dit gebeurt ook steeds vaker digitaal. Nadat de stukken zijn getekend gaan deze naar de notaris. Dit kan zowel fysiek als digitaal. De notaris neemt de stukken in behandeling en kan soms nog wat aanvullende gegevens aan (ver)koper(s) vragen. De datum overdracht staat in de koopovereenkomst en het tijdstip voor de overdracht wordt afgesproken.

Radiostilte

Nu volgt er vaak een stilte omdat de verkoop grotendeels is afgerond en de koper met de financiering aan de slag moet als dit van toepassing is. Is er geen financieringsvoorbehoud van toepassing dan is de verkoop na de wettelijke bedenktijd definitief en kunnen de verkocht sticker op het verkoopbord. Je wordt door de makelaar op de hoogte van de data die verloopt die in de koopovereenkomst staan vermeld m.b.t. eventuele ontbindende voorwaarden.

De eindinspectie

De makelaar of het makelaarskantoor plant de eindinspectie, ook wel opleveringsinspectie genoemd in met partijen. Dit is meestal ¾ uur voor de overdracht bij de notaris maar kan ook langer zijn i.v.m. reistijd naar de notaris. Als koper heb je dus het recht om voor de overdracht de woning te inspecteren. De verkoopmakelaar zal dit begeleiden. Heb je een aankoopmakelaar zal deze ook bij de inspectie aanwezig zijn. Ook worden de meterstanden genoteerd.

Naar de notaris

Samen gaan partijen naar de notaris voor de overdracht. Wanneer er geen bijzonderheden zijn kunnen de handtekeningen op de akte van levering worden gezet waarmee de overdracht is voltooid. Hiermee is ook de opdracht van de makelaar voltooid. Vaak wordt de courtagenota via de notaris verrekend op de nota van afrekening.

Conclusie:

De verkoopmakelaar begeleidt je bij elk facet van het verkoopproces. Dus tijdens het gehele traject is hij/zij je steun en toeverlaat. Wil je liever zelf verkopen? Dan biedt NLVERHUIST je de mogelijkheid om jouw woning geheel gratis op de aanbodsite te plaatsen. Wil je diensten uitbesteden? Klik dan op bestel! Hier vind je meer informatie over diensten of producten uitbesteden. Jij doet wat je leuk vindt of wat je zelf wilt doen, de rest kun je uitbesteden. Net zo makkelijk en goedkoop!

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.