Voordelen van een makelaar
Jij overweegt je huis te verkopen? Dan komt vaak de vraag waarom je een makelaar in moet schakelen voor het verkopen van je huis. Makelaars kosten geld en in de huidige woningmarkt worden huizen snel verkocht. Je kan er ook voor kiezen je huis zelf te verkopen of samen met de makelaar. Hieronder een aantal voordelen wanneer je een makelaar inschakelt. De makelaar kent de lokale woningmarkt op z’n duimpje en is goed op de hoogte van de prijzen in zijn/haar werkgebied. Daarnaast zijn makelaars dagelijks actief bezig met het aan- en verkopen van woningen en is niet emotioneel betrokken bij een deal. De makelaar regelt ook vaak de koopovereenkomst en het juridische gedeelte bij een transactie.
Enkele voordelen van een makelaar:
- Kennis van de lokale woningmarkt
- Goed op de hoogte van prijsontwikkelingen
- Niet emotioneel betrokken bij het proces
- Gedegen juridische kennis
- Mogelijkheid tot volledige begeleiding
- Waardebepaling (gratis) bij verkoop
- De makelaar verdient zichzelf terug
- Vraagbaak met informatie en kennis
- Verzorgen van een mooie presentatie
- Opmaken van juridische documenten
Dit zijn zo een aantal voordelen van een makelaar maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zo is de makelaar jouw steun en toeverlaat bij een huis verkopen. Alle vakkennis en ervaring is vaak aanwezig om jouw huis voor de beste prijs te verkopen. Ook het strategisch in de markt zetten van jouw woning met bijbehorende tools kun je aan de makelaar overlaten. Voordelen genoeg!
Lokale woningmarkt
De meeste makelaars wonen en werken in hun eigen stad of regio. Zijn goed op de hoogte van lokale ontwikkelingen en weten vaak net iets eerder wat er in de buurt speelt. Door jarenlange ervaring en het werken in een regionaal gebied weet de makelaar wat er speelt. Ook de kennis van wijken en buurten, allen met hun eigen voor- en nadelen is bekend terrein voor de makelaar. Kortom, ben je op zoek naar een regionale specialist dan kom je al snel uit bij de makelaar.
Niet emotioneel betrokken
Makelaars zijn bemiddelaars en niet emotioneel betrokken bij een koop- en/of verkooproces. Zij kunnen het totaalplaatje overzien en hun klanten wijzen op zaken die je vaak over het hoofd ziet, wanneer er emotie in het spel komt. Ik heb zelf wel eens een huis aan een makelaar verkocht maar dan zie je toch dat wanneer het om hun eigen huis gaat, er emotie in het spel komt. Door te bemiddelen voor anderen kan de makelaar als neutrale specialist onafhankelijk en eerlijk advies geven.
Juridische kennis
Makelaars bezitten over het algemeen over een brede juridische kennis om zijn/haar klanten te beschermen. Hierbij gaat het soms om details die over het hoofd worden gezien wanneer er geen aandacht aan wordt besteed. De makelaar is over het algemeen scherp en behoed je voor onnodige fouten. Dat geldt ook voor de aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar behartigd de belangen voor de verkopers en de aankoopmakelaar voor de kopers. Zo ontstaat er een soort evenwicht in kennis.
Volledige begeleiding
Wanneer je kiest voor een full-service makelaar volgt er volledige begeleiding van A t/m Z. Niets wordt vergeten en je kunt onbezorgd het koop- of verkooptraject inzetten. De makelaar neemt je als het ware aan de hand mee door het proces en houd je volledig op de hoogte. Tenminste, zo zou het moeten zijn en dat is in de meeste gevallen ook zo. Kies dus voor een plaatselijk bekende en ervaren makelaar.
Waarde bepalen bij verkoop
Wanneer je een makelaar inschakelt zal deze je adviseren over de waarde van je woning, een slimme vraagprijs en de gemiddelde doorlooptijd waarbinnen je huis wordt verkocht. Ook de verwachte opbrengst zal de makelaar met je bespreken, ook al is dat in deze tijd lastig in te schatten. Bij makelaars kun je een gratis waardebepaling aanvragen waarbij ze kennis met je maken en de woning bekijken. Daarna komen ze met een offerte en/of verkoopadvies.
Mogelijkheden van de aankoopmakelaar
Een makelaar kan ook aankoopmakelaar zijn maar niet bij hetzelfde object. Na een adviesgesprek wat zowel online als fysiek kan zijn, neem je als woningzoeker een beslissing om met die of een andere aankoopmakelaar in zee te gaan. De dienstverlening van de aankoopmakelaar kan uit verschillende facetten bestaan. Zo zijn er aankoopmakelaars die bij elke bezichtiging meegaan. Er zijn ook aankoopmakelaars die de klant de eerste bezichtiging zelf laten doen. Bij voldoende interesse verdiept de aankoopmakelaar zich in de woning en gaat ermee aan de slag. Zo zijn er verschillen tussen de aanpak. Ook kan de aankoopmakelaar een zoekopdracht aanvaarden waarbij er voor de opdrachtgever een woning wordt gezocht. Dit komt steeds minder voor in de huidige woningmarkt.
Een goede makelaar verdient zichzelf terug
Hier zijn de meningen over verdeeld maar over het algemeen klopt dit tenzij de makelaarskosten niet uit de pas lopen. Door de werkwijze en vaardigheden van de makelaar krijg je vaak een nét iets hogere prijs. Dan hebben we het al snel over duizenden euro’s.
De aankoopmakelaar is een goede onderhandelaar
Dat klopt maar in deze tijd valt er over het algemeen weinig te onderhandelen en moet de aankoopmakelaar zorgen dat jij de woning krijgt. Dat is geen eenvoudige opgave waarbij de rol van de aankoopmakelaar ten opzichte van jaren geleden enorm is veranderd.
Vraag het de (aankoop)makelaar
Wanneer je als koper of verkoper een vraag hebt kun je die aan de (aan)koopmakelaar stellen. Je hoeft dit dan niet zelf uit te zoeken want de makelaars hebben de meeste kennis paraat. Dat geeft vaak rust omdat een adviseur je, in jouw voordeel adviseert en op de hoogte stelt van de voortgang van het proces.
Oplopende spanningen
Bij sommige trajecten kunnen de spanningen hoog oplopen en kan emotie de overhand nemen. De makelaars benaderen dit op een andere manier en verliezen het einddoel niet uit het oog. Zo worden er weloverwogen beslissingen genomen zonder dat de emotie de overhand neemt. Natuurlijk is de makelaar blij voor je wanneer het is gelukt een mondelinge deal te sluiten maar hij/zij verliest z’n opdracht niet uit het oog.
Tot slot de presentatie
Wanneer je een verkoopmakelaar in de arm neemt wordt meestal ook de presentatie voor je gemaakt tenzij je iets anders hebt afgesproken. De fotograaf komt langs en er worden vaak plattegronden gemaakt. Je krijgt tips en adviezen om de woning verkoopklaar te maken en de media en promotie wordt ingezet voor het beste resultaat. Ook voert de verkoopmakelaar de bezichtigingen uit zodat jij even op adem kan komen.
Conclusie:
De voordelen van een goede verkoop- en/of aankoopmakelaar zijn groot. Het kost vooral veel tijd wanneer je dit zelf zou doen. Daarnaast ontbreekt vaak de kennis. Kies je ervoor om zelf te verkopen kun je jouw woning kosteloos aanbieden op onze website. Ook kun je ondersteunende diensten of producten afnemen zodat je wordt geholpen met zaken die je zelf niet kan of liever niet doet.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur