Tips eerste huis kopen
13 april 2021 
5 min. leestijd

Tips eerste huis kopen

Tip 1: Maak een lijst met wensen en voorkeuren

Begin met het inventariseren van je wensen en voorkeuren. Maak het helder en inzichtelijk voor jezelf zodat je gericht kan zoeken naar je eerste huis. Wees bereid om minder kritisch te zijn en je wensen bij te stellen indien ze te hoog gegrepen zijn. Neem hierin ook de plaats en buurt mee waar je graag zou willen wonen. Het gaat niet alleen om het huis maar steeds vaker wordt de buurt belangrijker in een koopproces.

Tip 2: Bekijk online alvast veel huizen

Om een beter gevoel te krijgen over hetgeen beschikbaar is en welke prijzen daarbij horen is het slim om alvast veel huizen online te bekijken. Je doet zo “online” een beetje ervaring op. Je krijgt meer gevoel voor hetgeen je wilt en welke prijzen daarbij horen. Denk er wel aan dat courante woningen vaak worden overboden.

Tip 3: Wat kan je, en wil je lenen?

Raadpleeg een hypotheekadviseur voor een eerste gesprek om je mogelijkheden in kaart te brengen. Laat verschillende scenario’s bij verschillende banken uitrekenen. Breng daarbij ook de bijbehorende maandlasten in kaart. Het gaat er niet alleen om wat je kan lenen maar ook welke maandlasten daarbij horen. Beslis daarna wat je maximaal per maand wilt betalen.

Ga naar overzicht hypotheekadviseurs

> Meer informatie over een huis kopen

Tip 4: Ga huizen bekijken en gebruik checklist

Online kan het er nog zo mooi uitzien, je moet een gevoel opdoen. Dat kan alleen wanneer je de woning gaat bezichtigen. Maak afspraken met makelaars om woningen te bekijken ook al loopt het storm met bezichtigingsaanvragen. Download en gebruik een checklist die je thuis nog eens door kan nemen.

Download checklist huis bekijken >

Tip 5: Schrijf je in bij makelaars

Veel makelaars hebben een tool waarbij je je als woningzoekende in kan schrijven. Je wordt dan vaak als eerste op de hoogte gehouden van het nieuwe aanbod woningen. Dat geeft je geen rechten maar dan ben je wel snel op de hoogte. Soms nog voordat de woning wordt aangeboden aan het grote publiek. Grijp die kans.

Tip 6: Volg makelaars en woningaanbieders via Social Media

De meeste makelaars bieden de woningen ook aan via Social Media zoals Facebook, Twitter en Instagram. Mis dit niet omdat er soms al een soort vooraankondiging plaatsvindt. De zogenaamde sneak preview of binnenkort nieuw in verkoop.

Tip 7: Bepaal de waarde van de woning

Denk eraan dat de waarde van een huis subjectief is en de ene woning scherp in de markt wordt gezet en de andere voor de hoofdprijs. Neem niet klakkeloos aan dat de vraagprijs ook de waarde is. Ga altijd uit van de marktwaarde. Er zijn online veel tools te vinden om de waarde te berekenen maar de beste manier is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Natuurlijk moet je daarvoor betalen maar hij/zij kan je behoeden voor een ondoordachte aankoop of te hoge koopsom. Vergeet niet dat je vaak de taxatiewaarde kan lenen, alles daarboven moet je uit eigen middelen betalen. Voorkom teleurstelling en laat je adviseren.

Tip 8: Een bod uitbrengen op een eerste koophuis

Heb je de woning van je dromen gevonden ga je misschien over tot het uitbrengen van een bod. In makelaarstermen heet dat ook wel een voorstel doen. Bedenk of je een bod gaat doen om in onderhandeling te komen (openingsvoorstel) of een eindbod (eindvoorstel). Lees jezelf goed in en overleg welke strategie je hanteert. Dat is ook afhankelijk van de strategie van de verkoper of verkoopmakelaar. Bieden bij inschrijving waarbij alle kijkers een eindbod neer mogen leggen is iets anders dan vrij onderhandelen om tot een deal te komen.

Denk eraan dat een voorstel uit meer onderdelen bestaat dan het bedrag. Ook ontbindende voorwaarden, gewenste oplevering en wel/niet een bouwkundige keuring maken onderdeel uit van een voorstel. Bedenk ook goed dat een mondelinge deal nog geen rechten of plichten geeft.

Hoe moet ik bieden op een huis >

> Hoeveel moet ik overbieden

Tip 9: Mondelinge deal en koopovereenkomst

Indien je bod is geaccepteerd en de mondelinge deal is gesloten worden de gegevens uitgewisseld en de koopovereenkomst opgemaakt. Deze wordt ter controle aan partijen aangeboden waarna er wordt getekend. Controleer de stukken goed en laat je niet onder druk zetten. Laat de stukken door de aankoopmakelaar of een andere expert bekijken. Via de bestel pagina op deze website heb je de optie om de koopovereenkomst te laten controleren. Maak daar gebruik van wanneer je te weinig kennis hebt van juridische zaken.

Ga naar bestelpagina >>

> Laat koopovereenkomst controleren

Tip 10: Hypotheek en bouwkundige keuring

Zorg ervoor dat de hypotheekadviseur de getekende stukken ontvangt. Deze kan dan alvast met de hypotheekaanvraag aan de slag. Schakel indien van toepassing de bouwkundig inspecteur in voor een bouwkundige keuring. Zorg ervoor dat je zelf bij de keuring aanwezig bent en meeloopt. Je kan de inspecteur dan vragen stellen tijdens de opname. Ook krijg je dan vaak tips en adviezen die je anders niet zou krijgen. Wanneer je het rapport ontvangt weet je precies over welke onderdelen ze het hebben. Via deze website vraag je makkelijk en snel een betrouwbare bouwkundig inspecteur in. Klik hieronder om direct een aanvraag te doen.

Direct bouwkundige keuring aanvragen >>

> Meer informatie over bouwkundige keuring

Tip 11: Taxateur inschakelen

Indien er een hypotheek wordt afgesloten is een taxatierapport vaak door de bank verplicht gesteld. Zorg ervoor dat de taxateur al dan niet via de hypotheekadviseur wordt aangevraagd. De meeste banken vragen om een gevalideerd rapport. Wil je zaken verbouwen en/of verbeteren en meefinancieren in de hypotheek? Maak dan een verbouwingsspecificatie die ook de taxateur graag ontvangt. Hij/zij kan deze verbouwingskosten opnemen in het taxatierapport. Dat geldt ook voor het verduurzamen van de woning. De hypotheekadviseur weet hier alles van.

Tip 12: Oplevering en notaris

Wanneer de hypotheek finaal akkoord is en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen is de koop en verkoop definitief. Vaak is er al een waarborgsom gestort of een bankgarantie afgegeven. Het wordt nu tijd voor de oplevering. Het is gebruikelijk dat de woning vóór de gang naar de notaris wordt geïnspecteerd. Daar heb je als koper ook recht op. Samen met verkopers, verkoopmakelaar en aankoopmakelaar wordt bekeken of alles werkt en alle afspraken zijn nagekomen. Ook de meterstanden worden opgenomen. Maak desnoods foto’s van de meterstanden indien je geen eindinspectieformulier ontvangt. Na de inspectie ga je naar de notaris om de hypotheekakte en de akte van levering te tekenen. Ook de sleutels ontvang je (tenzij anders is afgesproken) bij de notaris. Gefeliciteerd! Na inschrijving in het kadaster ben je officieel eigenaar geworden.

Conclusie:

Zoals je ziet is het kopen van een (eerste) huis een heel proces. In zo’n proces komen een aantal belangrijke zaken voor waar je goed op moet letten. Ik zou elke tip nog wel verder uit kunnen diepen maar belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen om je te helpen. Ook de ouders worden vaak ingeschakeld om hun mening te geven maar het gaat erom dat jij daar wilt wonen. Bereid je goed voor en schakel experts in voor gedegen advies.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor